Provincie Flevoland



Blij met steun van rijk voor Toekomstagenda Markermeer-IJmeer

Gedeputeerde Andries Greiner, voorzitter van de stuurgroep Markermeer-IJmeer, is ingenomen met de afspraken die hij heeft gemaakt met staatssecretaris Tineke Huizinga over de Toekomstagenda voor het Markermeer-IJmeer. Vandaag ondertekenden beide bestuurders in de Ridderzaal in Den Haag een contract waarin de samenwerking wordt bezegeld.

Het project Toekomstagenda Markermeer-IJmeer maakt deel uit van het zogeheten Urgentieprogramma Randstad (UpR). Dat bestaat uit een aantal projecten waarvan rijk en regio het met elkaar eens zijn dat ze met spoed moeten worden aangepakt.

Voor Markermeer en IJmeer speelt een aantal belangrijke
ontwikkelingen. Allereerst vraagt de ecologie om aandacht, omdat de natuur in het gebied onder druk staat. Het water is door slib vertroebeld en daardoor hebben vissen en vogels het moeilijk. Daarnaast wordt er nagedacht over klimaatbestendig waterbeheer voor de langere termijn. Moet het waterpeil in het IJsselmeergebied (en daarmee ook het Markermeer en IJmeer) worden verhoogd in verband met de toenemende kans op wateroverlast? En zo ja, wat betekent dat voor de veiligheid van de dijken? En verder is het de vraag welke functie het Markermeer-IJmeer krijgt als zoetwaterbekken.

Een andere ontwikkeling is de mogelijkheid om buitendijks woningen te bouwen. In hoeverre is dit mogelijk, als tegelijk de ecologie wordt versterkt en het waterbeheer klimaatbestendig wordt?

Door het tekenen van een contract voor het UpR trekken
staatssecretaris Huizinga en gedeputeerde Greiner nu samen op bij het opstellen van een toekomstvisie op Markermeer en IJmeer. Andries Greiner, namens regionale besturen voorzitter van de stuurgroep Markermeer-IJmeer, vindt het belangrijk dat de staatssecretaris samen met hem haar handtekening heeft gezet. "Het afgelopen jaar hebben de provincies Noord-Holland en Flevoland hard gewerkt om in kaart te brengen wat er mogelijk is in het gebied Markermeer-IJmeer. Volgend jaar is het zaak om keuzes te maken en ik ben verheugd dat het Rijk vandaag heeft gezegd dat het gebied Markermeer-IJmeer urgentie heeft. De Noord-Hollandse kustgemeenten willen onder andere meedenken over de vraag of de dijken verhoogd moeten worden of niet; Almere gaat groeien en moet weten of het buitendijks mag bouwen. En bovenal moet de natuur in het gebied weer vitaal worden."

Naar verwachting neemt het kabinet begin 2008 een besluit met eerste principiële keuzes over natuur, waterbeheer en bouwen in het Markermeer-IJmeer. Dat gebeurt op basis van de Toekomstagenda Markermeer-IJmeer die eind dit jaar gereed is. In dat document staat beschreven welke weg wordt gevolgd om te komen tot een nieuwe inrichting voor Markermeer-IJmeer.