LEI

Effecten van cross compliance

29 okt 2007
Onderdeel: LEI

Het rapport Compliance with mandatory standards in agriculture biedt een tussenrapportage van het EU-onderzoeksproject Facilitating the CAP reform: Compliance and competitiveness of European agriculture. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met universiteiten en onderzoekinstellingen uit tien verschillende landen, onder leiding van het LEI. Het belangrijkste doel van het project is om informatie te verschaffen over de nationale toepassing van cross compliance (randvoorwaarden aan steun voor boeren in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid). Het rapport integreert de resultaten uit zeven landenrapporten van EU-lidstaten en rapporten over de drie belangrijkste concurrenten van de EU. Het besteedt in het bijzonder aandacht aan de mate waarin compliance (het voldoen aan gestelde regels) wordt bereikt en aan de kosten van het voldoen aan regels op het gebied van milieu, gezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn, en de gevolgen daarvan voor de concurrentiepositie. Cross compliance is effectief in het verbeteren van de mate waarin regels worden nageleefd. Verschillende informatiebronnen maken aannemelijk dat agrarische ondernemers hierdoor hun activiteiten beter gaan afstemmen op EU-normen. Cross compliance brengt in het algemeen nauwelijks extra kosten mee voor de boer. De kosten hebben eerder te maken met de al bestaande richtlijnen dan met het cross compliance-instrument als zodanig. Het belangrijkste voordeel van cross compliance is de betere naleving van regels, zowel door de instelling van sancties als doordat boeren zich beter bewust worden van de geldende normen.
Het onderzoek bij de belangrijke concurrenten van de EU: Canada, de VS en Nieuw Zeeland geeft aan dat geen van hen een systeem van verplichtingen hanteert dat vergelijkbaar is met dat van de EU. In het algemeen stellen zij minder dwingende eisen en rekenen zij meer dan de EU op vrijwillige acties van de kant van de agrarische ondernemers.

Rapport 6.07.21 Compliance with mandatory standards in agriculture; A comparative approach of the EU vis-à-vis the United States, Canada and New Zealand

Â

Contact
Floor Brouwer
floor.brouwer@wur.nl