Gemeente Eindhoven

29 oktober 2007

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 16 en 23 oktober.

Kunsttoepassing Blixembosch voor kunstproject A50

De gemeente Eindhoven gaat meedoen met het kunstproject A50, samen met de provincie en de Nieuwe Brabantse Kunststichting. Hiervoor wil het college het budget voor de kunsttoepassing Blixembosch gedeeltelijk voor gebruiken. Het gaat om een Nieuwe Verzorgingsplaats voor Mens, Dier en Auto bij een benzinestation van BP en een kunsttoepassing in de wijk Blixembosch als onderdeel van de Nieuwe Arcadische Route.

Gebouwde parkeervoorzieningen bij Spilcentra

In Eindhoven worden steeds meer Spilcentra gerealiseerd. Meestal op locaties van bestaande basisscholen. Dat betekent een aanzienlijke intensivering van zowel de verkeers- als de parkeerdruk. Het college heeft nu een beleidslijn vastgesteld ter bekostiging van parkeervoorzieningen bij Spilcentra. Daarnaast zijn er voor twee situaties (Waterrijk en Grasrijk) bedragen beschikbaar gesteld om daar een gebouwde parkeervoorziening te realiseren.

Kennedylaan in 2008 afgekoppeld

Bij harde of langdurige regenval schiet soms de capaciteit van het gemeentelijk rioleringsstelsel tekort. Kan het rioleringsstelsel het regenwater niet aan, dan vindt overstort op de Dommel plaats. De Dommel wordt dan vervuild met regenwater vermengd met rioolwater. De gemeente wil dit zoveel mogelijk beperken door âaf te koppelenâ. Bij afkoppeling wordt regenwater niet langer afgevoerd via het riool. In plaats daarvan wordt het geloosd op oppervlaktewater of laten we het bezinken. Ter hoogte van de af- en oprit Kennedylaan/Tempellaan bevinden zich twee water-bergingen. Die worden medio 2008 afgekoppeld van het riool. Het water wordt dan afgevoerd naar oppervlaktewater nabij bedrijventerrein Esp. In totaal wordt een gebied van ongeveer vijf hectare verhard oppervlak afgekoppeld. Daardoor vinden minder overstorten plaats en verbetert de kwaliteit van het water in de Dommel. Kosten: ⬠113.000,-.

Herontwikkeling Tivolikerk: eerste stap gezet

De Tivolikerk aan de Heezerweg is niet langer in gebruik. De gemeente wil dat de kerk, de pastorie en het zusterhuis een nieuwe bestemming krijgen. Het is de bedoeling dat op deze locatie tal van voorzieningen komen die ook voor de nabij
gelegen Kruidenbuurt belangrijk zijn. Op de plaats van de kerk en de pastorie komen onder meer een Spilcentrum, het stadsdeelfiliaal van de Openbare Bibliotheek, een stadsdeelontmoetingsruimte en 57 appartementen. Het Zusterhuis en de kerktoren, als beeldbepalend element in Stratum, blijven behouden. Volgens het bestemmingsplan âStratum binnen de ring 2004â kan de gemeente hiervoor echter geen bouwvergun-ning afgeven. Daarom is de gemeente een vrijstellingsprocedure (artikel 19) gestart. De eerste stap van deze procedure, het vrijgeven van het bouwplan voor inspraak, is achter de rug. Er zijn twee reacties binnengekomen. Deze waren voor de gemeente geen aanleiding af te zien van de vrijstellingsprocedure.

Afkoppeling bedrijventerrein Achtse Barrier ophanden

Heizoom, het bedrijventerrein in de Achtse Barrier, heeft vaak te kampen met water-overlast, omdat de capaciteit van het rioleringsstelsel daar onvoldoende is. Ook is de kwaliteit van de bestrating er slecht. Daarom wordt ter plaatse een hemelwaterriool aangelegd en wordt op particulier terrein vuil water, bestemd voor het riool, gescheiden van schoon (regen)water. Regenwater wordt straks via de Marathonloop afgevoerd naar de Grote Beek en via de Cahorslaan naar de waterpartij in de Achtse Barrier. Van de gelegenheid wordt meteen gebruik gemaakt om wegen te asfalteren, nieuwe bomen te planten en (nabij scholen) fietsstroken aan te leggen. De plannen voor de herinrichting kwamen tot stand in overleg met de belangenvereniging van Heizoom. De totale kosten bedragen ⬠4.656,000,- excl. BTW. De gemeente hoopt dat het project eind 2009 kan worden afgerond.

GGDâs Eindhoven en Zuidoost-Brabant fuseren tot nieuwe GGD Brabant-Zuidoost

Een fusie tussen de GGD Eindhoven en de GGD Zuidoost-Brabant is al jaren gewenst. Onder meer omdat ook de rampenbestrijdingsorganisatie, de verslavingszorg en geestelijke gezondheidzorg regionaal georganiseerd zijn. Eén regionale GGD heeft deskundigheid in huis voor typische stedelijke én typische plattelandsproblemen die breed kan worden ingezet en is beter in staat 7 x 24 uurroosters in te vullen. Ook is een grotere organisatie een betere gesprekspartner op provinciaal en landelijk niveau. Sinds 1 januari 2006 zijn beide GGD-en al bestuurlijk gefuseerd. Nu zijn de 21 gemeenten uit de regio Zuidoost-Brabant zover dat zij per 1 januari 2008 een volle-dig geïntegreerde GGD Brabant-Zuidoost voorstaan. Met betrokken gemeenten is discussie gevoerd over de kerntaken van de nieuwe GGD. De GGD Brabant-Zuidoost levert vanaf 2008 een basistakenpakket voor alle gemeenten op de terreinen Algemene gezondheidszorg, Gezondheidsbevordering en Jeugdgezondheidszorg. Daarnaast kan iedere gemeente extra taken laten uitvoeren door de GGD, waardoor de gezondheidszorg goed afgestemd kan worden op de lokale situatie. Voor Eindhoven betekent de fusie dat de GGD wordt losgekoppeld van de gemeentelijke organisatie. De advisering en voorbereiding van het lokale gezondheidsbeleid voor Eindhoven wordt belegd bij de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.
De Eindhovense gemeenteraad beslist in december over de voorgestelde kerntaken-verdeling voor de nieuwe GGD.

Hulp aan bijna ex-gedetineerden wordt vaste activiteit van gemeente

Het college wil van het project âTerugdringing recidiveâ vanwege de positieve resul-taten een vaste activiteit maken binnen de dienstverlening van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. In dit project worden bijna ex-gedetineerden al in een vroeg stadium, namelijk terwijl zij nog vastzitten, intensief begeleid door casemanagers. Hierdoor wordt herhaling van crimineel gedrag voorkomen, dak- en thuisloosheid vermeden en uitstroom uit de bijstandsuitkering WWB vergroot. De gemeente werkt hierbij intensief samen met penitiaire Inrichtingen en maatschappelijke instellingen. Het project startte in 2005 en liep tot 1 oktober 2007. Landelijk gezien komt binnen 5 jaar na ontslag uit de gevangenis 70% van de mensen opnieuw met justitie in aanraking en is 47% opnieuw gedetineerd. In Eindhoven zit slechts 7 % van de totale groep die meedeed in het project opnieuw in detentie. In Eindhoven deden 90 personen mee in het project. Daarvan zijn er 16 uitgestroomd naar werk en zitten er 53 in een traject richting de arbeidsmarkt. De overige mensen zitten in een zorgtraject, zijn gestopt met hun traject of zijn verhuisd.

Noodzakelijke vestiging van zes voorzieningen voor daklozen (Stedelijk Kompas)

Eindhoven heeft een tekort aan woonvoorzieningen voor een grote groep dak- en thuislozen. Daarom wijst de gemeente, samen met diverse instellingen in de opvang- en verslavingszorg, op korte termijn zes prioritaire voorzieningen aan. Deze voorzie-ningen bieden elk onderdak aan gemiddeld 20 personen, dit betekent dus een uitbreiding voor zoân 120 personen. Daarnaast is een âprotocol voor de vestiging van noodzakelijke voorzieningen voor de maatschappelijke opvang en verslavingszorgâ opgesteld. Doel hiervan is het verschaffen van duidelijkheid aan instellingen en mensen die met de voorziening te maken krijgen, over onder meer de noodzaak van dergelijke voorzieningen, de procedures en de zorgvuldigheid die men betracht bij de keuze van locaties. Het protocol draagt eveneens bij aan het voorkomen van onnodige weerstand als gevolg van onvolledige en onduidelijke informatie. Het protocol wordt in januari 2008 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Stand van zaken voorgenomen verkoop Ten Hagestraat 13

Het college van B&W vindt het pand aan de Ten Hagestraat 13, in het hart van de stad, geschikt als nieuwe Sociëteitsruimte voor het Eindhovens Studenten Corps. Het Studenten Corps wil dit pand in eigendom verwerven en renoveren. In oktober 2006 is besloten om het pand aan de Ten Hagestraat 13 van de veilinglijst te halen om eerst te kijken naar de mogelijkheden. Door de ligging van dit pand is het de bedoeling om een bestemming te vinden die bijdraagt aan de kwaliteit, beleving en verlevendiging van de binnenstad. De ligging van dit pand biedt kansen voor een maatschappelijke aantrekkelijke bestemming. Het voorstel wordt nu aan de raad voorgelegd.