Koninklijke Nederlandse Schaakbond

In Dordrecht is 2008 een beetje Buddingh-jaar

In Dordrecht is schrijver/dichter C. (Kees) Buddingh niet vergeten. Daarom is in het jaar 2008 een beetje Buddingh-jaar. Het is dan negentig jaar geleden is dat hij werd geboren.

Buddingh' is een verdienstelijk schaker geweest op KNSB-niveau. De website www.tomsschaakboeken.nl heeft de nodige informatie verzameld en gebundeld over de schakende ereburger van Dordrecht.

Internationaal arbiter Constant Orbaan was de eerste schaker, waarmee Buddingh' een levenslange relatie opbouwde. Ze lagen als TBC-patienten een deel van de oorlogsjaren in het sanatorium. Later kwam er een boek van Buddingh' uit, waarvoor Orbaan haast wel model lijkt te hebben gestaan. Buddingh' was vanaf 1977 een vaste eregast op het internationale schaaktoernooi Interpolis in Tilburg, totdat hij in 1985 overleed. Niet toevallig was Orbaan (1918-1990) daar ook vaak de internationaal arbiter.

Op www.tomsschaakboeken.nl wordt gemeld dat Buddingh ook een echte sportman was. 'Hij beschouwde verliespartijen vaak als niet gespeeld.' Hans Berrevoets