Actuele buienradar en weersinformatie goed voor milieu

29/10/2007 09:32



Buienradar.nl



ARNHEM - Het beschikbaar stellen van actuele weersinformatie zoals op Buienradar.nl, blijkt een positief effect te hebben op het milieu. Dat blijkt uit een enquete gehouden op de website Buienradar.nl. Ruim 80% van de stemmers was het eens met de stelling dat actuele weersinformatie goed is voor het milieu.

Van de 3000 stemmers gaven veel stemmers ook een korte toelichting waarom zij vonden dat dit goed was voor het milieu. Zo blijkt dat men sneller de fiets gebruikt en minder de wasdroger bij droog weer, indien de voorspelling regen was. Vaak zijn weersvoorspellingen moeilijk te richten op kleine regio's en gelden ze globaal voor het hele land. Actuele weersinformatie kan dan net dat zetje zijn om toch bij twijfel bijvoorbeeld de fiets te pakken na een blik op de buienradar.Ook vanuit de landbouw wordt actuele weerdata ingezet om efficiënter te kunnen werken. Agrariërs kunnen doelgerichter hun gewassen bespuiten zodat chemicaliën minder in het oppervlakte water komen.

"Op basis van de spontane reacties die wij in het verleden kregen wisten we al dat als gevolg van een buienradar en andere actuele weersinformatie het milieu minder belast werd. Derhalve wilden we dit nader onderzoeken. Dat het zo'n groot effect heeft, hadden wij niet verwacht" aldus Edwin Rijkaart van Buienradar.nl.

Rijkaart pleit al sinds de start van Buienradar.nl voor het vrij geven van de actuele essentiële weergegevens door de overheid. De Nederlandse overheid kan conform bestaande richtlijnen van o.a. de Verenigde Naties, deze essentiële data vrij geven, maar doet dat helaas nog niet.

"De weersinformatie betalen wij met zijn allen al lang via de belastingdienst. Dagelijks worden grote hoeveelheden metingen gedaan door het KNMI, die niet naar buiten komen. Dat is jammer want met veel actuele weerdata kun je nuttige dingen doen" zegt Rijkaart. Nederland staat met haar datapolitiek niet alleen in Europa. Bijna alle Europese landen vragen flinke bedragen voor actuele weersinformatie. Deze zijn dan ook niet of nauwelijks beschikbaar.

In Amerika is al jaren alle weerdata vrij te verkrijgen. Hier is dan ook in de loop der jaren een enorme weermarkt ontstaan met een schat aan actuele gegevens die o.a. beschikbaar zijn via het internet.

"Het is net of de gevestigde orde en de overheden baat hebben bij de exorbitante bedragen die we moeten betalen voor weersinformatie. Het is een bescherming voor hun om te voorkomen dat er teveel concurrentie ontstaat. Daar zijn wij niet zo bang voor. Als de data vrij beschikbaar is dan is het juist aan sites zoals Buienradar.nl om deze op de juiste manier te presenteren op bijvoorbeeld het internet. Daar zit onze toegevoegde waarde. Zoals het nu gaat klopt het niet. Men volgt niet de richtlijnen van de VN en sommige overheden houden er zelfs een eigen weerhandeltje op na. Dat mag niet. Hiervoor bestaan regels vanuit Brussel" sluit Rijkaart af.

De uitslag en de reacties op de enqu(ee)te staan op http://www.buienradar.nl/enquete