VU Medisch Centrum
persbericht

550b0e.gif

Amsterdam, 26 oktober 2007

2007/088/JS

Het gevecht achter het gaat goed met mij

Het gaat goed met mij , wordt vaak door mensen met een ongeneeslijke ziekte gezegd. Dit toont hun wilskracht en hun vermogen om hiermee om te kunnen gaan. Mogelijk versluiert dit echter de dagelijkse strijd die zij voeren met hun ziekte. In de begeleiding van deze patiënten zou met name de bevestiging van deze wilskracht het startpunt kunnen zijn om ook te praten over waarmee een patiënt nog worstelt in de voorbereiding op zijn naderende dood. Dit concludeert ethicus Marjan Westerman in haar onderzoek waarop zij 29 oktober promoveert aan VU medisch centrum.

Iedereen kent wel mensen die ernstig ziek zijn of stervende en toch positief zijn en genieten van het leven. Voor een buitenstaander is dit soms moeilijk te begrijpen. Ook artsen en onderzoekers vinden het lastig als patiënten niet de verwachte achteruitgang in hun kwaliteit van leven aangeven.

Wat betekent het als een patiënt zegt dat het goed met hem gaat? Deze vraag stond centraal in het promotieonderzoek van Marjan Westerman. Zij onderzocht de kwaliteit van leven bij patiënten met een agressieve vorm van longkanker. Ze werden behandeld met chemotherapie, maar hun vooruitzichten waren zonder uitzondering slecht. De patiënten werden meerdere malen geïnterviewd vanaf het moment waarop ze te horen kregen ongeneeslijk ziek te zijn tot hun overlijden. Zij vertelden dat een positieve houding noodzakelijk was om emotioneel te kunnen overleven en wilden niet worden gezien als de kankerpatiënt die lijdt en voor wie geen toekomst meer is .

De uitkomsten als het positieve beeld en de hoge kwaliteit van leven laten echter niet zien in welke mate men zich beperkt voelt of last heeft van bijvoorbeeld moeheid. Het geeft echter wel aan hoe men gezien wil worden; hoe men zijn leven vormgeeft. Het gaat goed met mij , zijn woorden die getuigen van wilskracht en vermogen, maar die soms de dagelijkse strijd tegen de ongeneeslijke ziekte versluieren. In de begeleiding van deze patiënten zou de bevestiging van het eigen vermogen om staande te blijven een belangrijk startpunt kunnen zijn om ook die zaken te bespreken waarmee een patiënt nog worstelt in de voorbereiding op de naderende dood.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (