Platform Biologica


Geen paniek - bio nog steeds beter voor milieu!

Vorige week lag biologisch onder vuur. Na een bijna humoristische artikel in het Financieel Dagblad opende het Agrarisch Dagblad op de 24e met de kop 'Gangbaar beste voor milieu'. Wij hebben de onderzoeken er nog eens op nageslagen ...

Op 24 oktober opende het AGD met de kop Gangbaar beste voor milieu, waarmee de resultaten van een Engels onderzoek zouden worden weergegeven. In het artikel wordt gesteld dat gangbare landbouw beter voor het milieu is, omdat biologische landbouw minder zou opleveren, en meer CO2 en stikstof zou uitstoten.

Conclusie voor rekening van journalist
Nadere bestudering van het onderzoek leerde gelukkig, dat dit niet zozeer de conclusie van de Engelse onderzoekers was, alswel van de journalist van het AGD. Het onderzoek doet wel een aantal bevindingen waarover de biologische landbouw even kan nadenken. De meest belastende conclusie voor biologisch die in het onderzoeksrapport staat, is dat de klimaatbelasting in een ongespecificeerd aantal gevallen (often) hoger is bij biologisch, door een grotere stikstofuitstoot. Dit is natuurlijk wel wat anders dan biologisch is slechter voor het milieu.

Algemene conclusie misplaatst
Tegen de algemene conclusie in het AGD spreken volgens Biologica de volgende argumenten:

* De conclusies van het onderzoek gaan niet over milieu, maar over klimaatbelasting. Naar milieuaspecten als zware metalen, pesticiden en effecten op flora en fauna wordt in de conclusies niet gekeken.

* In het onderzoeksmodel wordt naar specifieke teelten in de Britse landbouwsituatie gekeken, en niet mondiaal.
* Er wordt in het onderzoek geen optelsom gemaakt voor het geheel van de teelten in gangbare of biologische landbouw.
* Het argument van lagere opbrengst geldt alleen voor de Westerse landbouwsituatie, zoals de FAO-conferentie in mei duidelijk maakte.

CO -huishouding bij biologisch wel degelijk beter Positieve bevindingen over biologische landbouw uit het onderzoek zijn in het AGD-artikel onvermeld gebleven. Zo geeft het onderzoek aan dat het energieverbruik bij gangbare akkerbouw en de meeste vormen van veeteelt in de biologische landbouw lager is - vaak aanzienlijk. Maar bij kippenvleesproductie is het energieverbruik van de gangbare sector duidelijk gunstiger. Dat dit op dramatische wijze ten koste gaat van dierenwelzijn, laat het onderzoek verder onvermeld.

Conclusies over klimaatbelasting niet algemeen geldig Het onderzoek geeft inderdaad ook negatieve bevindingen voor biologische landbouw: het lagere energieverbruik van biologisch wordt in bepaalde gevallen teniet gedaan door lagere opbrengsten en grotere stikstofuitstoot, aldus de onderzoekers. Het onderzoek doet echter geen uitspraken over de algemene geldigheid van deze bevinding. De conclusie geldt voor de gemodelleerde, Britse situatie.

Opbrengst biologisch volgens FAO wel degelijk groter Het argument van lagere opbrengsten is internationaal niet houdbaar. Tijdens de conferentie van de Wereldvoedselorganisatie van mei 2007 werd duidelijk dat de lagere opbrengsten van biologisch geen wereldwijd verschijnsel zijn. Omdat biologische landbouw veerkrachtiger is bij ongunstige omstandigheden, zou volledige overstap op biologische landbouw mondiaal tot een productievergroting van gemiddeld 32% kunnen leiden (Badgley et al., 2007).

Ander onderzoek: biologisch beste voor milieu
Uit vele andere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat biologische landbouw, mondiaal gezien, in de meest gevallen minder klimaat- en milieubelasting oplevert en bovendien beter bestand is tegen de grilligheden van klimaatverandering. Zie hierover onder meer de sectie over wetenschappelijke onderzoeksresultaten op deze site (Feiten).

CLM-onderzoek uit verband gerukt
In de online versie van het nieuwsbericht, in de nieuwsbrief van AGD, staat nog iets vreemds. Hier wordt gezegd dat het Engelse onderzoek op punten vergelijkbaar is met eerder Nederlands onderzoek van CLM. Daarmee wordt de suggestie wordt gewekt dat het CLM-onderzoek de conclusies gangbaar beter voor milieu zou ondersteunen. Dat is niet het geval. Het aangehaalde onderzoek zegt niets over biologisch versus gangbaar. Het spreekt zich alleen uit voor plantaardig voedsel, kip, en voedsel uit de eigen regio. Juist de biologische sector maakt zich hard voor streekproducten, beperking van voedselkilometers, en kent veel vleesverlaters en vegetariërs. De conclusie over de kippen is bovendien aanvechtbaar vanuit het oogpunt van landgebruik en voedselvoorziening.

Voorbij milieu en klimaat
Ten slotte: je kunt je landbouwsysteem niet alleen op klimaataspecten baseren, of zelfs milieu. Je moet ook eisen stellen aan dierenwelzijn, gezondheid, sociale omstandigheden en smaak. Op veel gebieden is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat biologisch het beter doet. Zo werd onlangs uit Zwitsers onderzoek duidelijk dat moeders die biologisch eten, gezondere moedermelk hebben.