D66

Vreemdelingenbeleid Antillen blinde vlek in Koninkrijk

29 oktober 2007

Antillianen en Nederlanders hebben te weinig oog voor het vreemdelingenbeleid op de Antillen. Dat stellen D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold en jurist Jacco Snoeijer vandaag in het NRC-Handelsblad. De criteria voor het toe- of afwijzen van een verblijfsvergunning zijn op dit moment onvoldoende duidelijk. Bovendien zijn er problemen in de uitvoering: er zijn geen ambtenaren die speciaal belast zijn met vreemdelingenbeleid en alleen al op Sint Maarten wordt het aantal illegale vreemdelingen op 30.000 geschat.. Het probleem is actueel omdat een delegatie van de Tweede Kamer op dit moment een werkbezoek breng aan de Antillen en omdat de Antillen binnenkort een soort Nederlandse gemeenten worden.

Het huidige vreemdelingenbeleid leidt tot problemen op het gebied van economie, veiligheid en internationaal recht. Door het grote aantal illegalen die op de Antillen en Aruba laaggeschoold werk verrichten, zijn er minder banen beschikbaar voor Antilliaanse jongeren. Hierdoor is er een ongekend hoge jeugdwerkloosheid die weer migratie naar Nederland in de hand werkt. Deze laagopgeleide jongeren hebben echter weinig kans op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Daarnaast zorgt het slechte toezicht op vreemdelingen voor veel criminaliteit: criminelen uit vooral Zuid-Amerika maken gebruik van de gaten in het vreemdelingenbeleid. Bovendien leidt de huidige praktijk ook tot situaties die in strijd zijn met het internationaal recht. Pechtold: "Er lopen hier kinderen rond die vanwege hun verblijfsstatus niet naar school kunnen. Dat is een slechte zaak. Kinderen niet naar school sturen, geeft alleen maar problemen. Voor de kinderen zelf en ook voor de rest van de samenleving."

Een delegatie Tweede Kamerleden bezoekt op dit moment de Antillen en Aruba. Een goede gelegenheid om deze situatie aan de kaak te stellen. Temeer omdat binnenkort staatsrechtelijke veranderingen worden doorgevoerd waardoor enkele eilanden een soort gemeenten worden binnen de Nederlandse rechtsorde. Pechtold: "Het zou goed zijn om de eilanden nu al aan te passen aan de Nederlandse standaard. Nederland moet zich de problemen op rijksniveau aantrekken en zorg dragen voor de naleving van internationale standaarden."


---