Provincie Noord-Holland

Urgentieprogramma Randstad sluit aan bij ambities provincie

29-10-2007

Het Urgentieprogramma Randstad dat op maandag 29 oktober door verkeersminister Eurlings en een groot aantal bestuurders, waaronder die van de provincie Noord-Holland, is ondertekend, bevat grote ambities.

Met dit programma wil het rijk onder meer de bereikbaarheid van de Randstad in rap tempo verbeteren. De provincie onderschrijft het streven in het programma om de internationale concurrentiepositie van de Randstad te verstevigen. Met de handtekeningen onder het Randstad Urgent akkoord gaat de provincie uit van een snelle uitvoering.

De provincie werkt hiervoor samen met een groot aantal gemeenten, Stadsregio Amsterdam en de provincie Flevoland, de zogenaamde Noordvleugel. Het programma Randstad Urgent bevat een groot aantal projecten die in lijn liggen met het ruimtelijke beeld dat de Noordvleugel met verschillende Noordvleugelconferenties heeft ontwikkeld.
In totaal bestaat het programma van het kabinet uit 33 projecten. Bij ruim eenderde van deze projecten zijn partijen uit de Noordvleugel betrokken. Alle projecten worden geleid door een minister en een regionaal bestuurder.

Bij vier projecten is een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland betrokken:

* Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer (gedeputeerde Hooijmaijers): Met dit project moet op betrekkelijk korte termijn een bijdrage worden geleverd aan het woningtekort in de Noordvleugel, door in de Haarlemmermeer 15.000 woningen te realiseren in een aantrekkelijk woonmilieu. Ook worden groengebieden gerealiseerd om daarin te recreëren en de leefbaarheid van het gebied te vergroten. Ook is in de gebiedsuitwerking waterberging opgenomen.
* A4 Schiphol, De Hoek-Burgerveen (gedeputeerde Mooij): Files rondom Schiphol kunnen in 2020 sterk verminderen als zowel de capaciteit van de A4, gedeelte Schiphol-Burgerveen, als van het regionale wegennet wordt uitgebreid. Bij de capaciteitsuitbreiding van de A4 heeft de regio de voorkeur voor een parallelstructuur.
* Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (gedeputeerde Mooij): Deze weguitbreiding draagt bij aan betere bereikbaarheid van de regio Schiphol-Amsterdam-Almere. Niet dat alle problemen nu van de baan zijn. Er blijven op hoofdlijnen nog knelpunten waar in het vervolgtraject een oplossing voor moet worden gevonden. Zo is bijvoorbeeld de inpassing van de A1 in Diemen nog een punt van zorg en verdient de inpassing van de A1 in relatie tot de ontwikkeling van het project Bloemendalerpolder een vervolg.
* Compartimentering Centraal Holland (gedeputeerde Kruisinga): In het laaggelegen gedeelte van Nederland is een overstroming niet uit te sluiten. De dijken zijn hoog en stevig, maar het kan toch een keer misgaan. Om de gevolgen van een overstroming tegen te beperken, gaan de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht onderzoeken hoe en waar compartimenteringdijken zijn in te zetten. Compartimenteringsdijken liggen achter de huidige dijk en fungeren als extra beveiliging tegen het water.