Gemeente Barneveld


Barneveld genomineerd voor Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2008

De gemeente Barneveld is met Landgoed de Otelaar genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2008. Landgoed Otelaar is volgens de provincie Gelderland een goed voorbeeld van functieverandering van een vrijgekomen agrarische bedrijf naar een nieuw landgoed. Het oorspronkelijke hoofdgebouw is een karakteristieke woonboerderij geworden met daaromheen het nieuwe natuurlijke landschap, toegankelijk gemaakt met paden. Woongebouwen met allure en een klassieke uitstraling zijn toegevoegd.

Met de bekendmaking van 10 nominaties is de provincie Gelderland begonnen met de 2e editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. De andere genomineerden zijn: Arnhem, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Wageningen, Apeldoorn, Nijmegen, Maasdriel, Voorst, Wijchen. De provincie wil met deze prijs gemeenten en initiatiefnemers van bouwprojecten stimuleren aandacht te geven aan kwaliteit. Op 13 maart 2008 reikt de provincie Gelderland deze prijs uit. Bij de eerste editie in 2006 ging de eerste prijs ( 5.000, -) naar het Liduinaterrein, een herstructurerings-project in het centrum van Bemmel, gemeente Lingewaal.

Met de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit wil de provincie stimuleren dat goede en inspirerende ruimtelijke plannen aandacht krijgen. Het gaat om plannen die een opvallende bijdrage leveren aan het realiseren van ruimtelijke kwaliteit. Dit kunnen plannen zijn voor opmerkelijke woon- of kantoorgebouwen, maar ook bedrijfsvestigingen, viaducten, parkeergarages of andere bouwwerken komen in aanmerking.

Thema 2008

Het thema van de 2e editie is: functieveranderingen in stad en land. Gebouwen en complexen, zowel in het stedelijk gebied als in het buitengebied, veranderen van functie, zodra economische en sociaal-culturele omstandigheden veranderen. Dit is niet iets van de laatste tijd, maar recentelijk bestaat er veel aandacht voor deze specifieke ruimtelijke vraagstukken. De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat met meer oog voor kwaliteit plannen worden gemaakt en gerealiseerd. De provincie heeft hierbij een rol als promotor van goed bouwmeesterschap.

Selectie

De provincie heeft een zorgvuldige inventarisatie gemaakt van projecten die in aanmerking komen voor de prijs. Uit deze lijst zijn de genomineerden geselecteerd. De uitgekozen projecten kunnen als inspirerende voorbeelden dienen. Bij de selectie is vooral gekeken naar de gerealiseerde functieverandering en het feitelijke hergebruik van bestaande bebouwing. Hergebruik is een voorwaarde. Daarnaast is gekeken naar de functionaliteit, duurzaamheid, samenhang met omgeving, vormgeving, openbare ruimte, toegankelijkheid en voorbeeldfunctie. Met de tien genomineerden is een goede spreiding ontstaat binnen de provincie, naar thema, naar complexiteit en tussen landelijk en stedelijk gebied. Bij de selectie speelt ook het verrassingseffect en het verhaal achter de transformatie een rol.

Jury

Een onafhankelijke jury kiest de winnaar. Voorzitter is de heer J. Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland en ook voorzitter van de eerste Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. In december 2007 bepaalt de winnaar. Pas in maart 2008 wordt de uitslag bekend gemaakt. De prijs voor de winnende gemeente moet op originele wijze besteedt worden aan het betreffende project. Andere leden van de jury zijn: mevrouw A. Marx, architect, en de heren R. Stroink, project-ontwikkelaar, L. van Meijel, cultuurhistoricus en H. Edens, programmamaker en tv-presentator.

Boek en manifestatie

De provincie gaat een boek uitgeven naar aanleiding van de prijs. Het boek zal met de prijsuitreiking worden gepresenteerd en beschikbaar worden gesteld. Rond de prijsuitreiking organiseert de provincie ook een manifestatie voor versterking van kwaliteit in ruimtelijke plannen.

Publieksprijsvraag

Op de website van de provincie (www.gelderland.nl/publieksprijsvraag) kunnen belangstellenden hun eigen keuze bepalen welk project hen het meest aanspreekt en in aanmerking zou moeten komen voor de Gelderse Prijs. De keuze van het publiek wordt op passende wijze gehonoreerd.

Debat

De provincie Gelderland en Lux-Nijmegen organiseren ook een debat over het thema functieverandering: Nieuwe bedrijven in oude boerenschuren. Dit debat vindt plaats op maandag 12 november, aanvang 20 00 uur / locatie: De IJsselhoeve , Eekstraat 15, Doesburg. Voor meer informatie of aanmelding kunnen belangstellenden terecht op www.ruimteinlux.nl

Mutatiedatum 29/10/2007