Gemeente Anna Paulowna


Meer aandacht voor jeugd in Anna Paulowna

De gemeente Anna Paulowna heeft een speciale denktank jeugd en veiligheid opgericht om de overlast en vernielingen van en door jongeren een halt toe te roepen. Vanaf november publiceert de gemeente maandelijks een vandalismemonitor, zodat inwoners in één oogopslag kunnen zien of het gevoerde beleid resultaten oplevert. De monitor geeft per woonkern het bedrag aan dat de gemeente moet uitgeven om de schade te herstellen.

Preventie

Het jongerenbeleid van de gemeente is er ook op gericht om de jeugd te helpen in hun ontwikkeling. Door bijvoorbeeld tijdig te signaleren en gericht te werk te gaan, worden de kansen en perspectieven voor de jeugd vergroot. Verder stimuleert de gemeente dat jongeren meedenken en meewerken aan de leefbaarheid van hun woonomgeving. De gemeente gaat meer evenementen en activiteiten voor jongeren organiseren. Voor de allerjongste jeugd werkt de gemeente aan een goede zorg en zijn er plannen voor allerlei activiteiten.

Jongerenraad

In maart 2007 is de jongerenraad in de gemeente Anna Paulowna geïnstalleerd. Deze jongeren zetten zich enthousiast in voor de belangen van jongeren. Ze informeren jongeren en andere inwoners over de doelstellingen van de jongerenraad, houden informatieve bijeenkomsten voor jongeren en gaan met jongeren en andere inwoners in gesprek. Ze denken mee en dienen voorstellen in over voorzieningen voor de jeugd en jongerenprojecten. Het bestuur van de gemeente verwacht veel van de jongerenraad en haar inbreng aan activiteiten en projecten voor jongeren.

Lik-op-stuk-beleid

De gemeente wil de vernielende jeugd laten betalen voor hun daden door een lik-op-stuk-beleid te voeren. Jongeren die zich herhaaldelijk schuldig maken aan overtredingen wordt de mogelijkheid geboden om taakstraffen of werkzaamheden als vrijwilliger te verrichten in hun eigen woonomgeving met het doel om herhaling van een overtreding te voorkomen. Enkele jongeren uit Anna Paulowna hebben hieraan al deelgenomen. De denktank jeugd en veiligheid, die bestaat uit politie, jongerenwerk en gemeente, is sinds enkele maanden bezig om de positieve en negatieve ervaringen van en over de lokale jeugd in beeld te brengen. De denktank onderneemt gerichte acties om de overlast en vernielingen door jongeren terug te dringen. Natuurlijk kan dat niet van de ene op de andere dag en kunnen de jongeren niet alles alleen oplossen. Daarvoor hebben zij ouders, verzorgers, de inwoners, scholen, sportverenigingen en lokaal maatschappelijke organisaties nodig. Samenwerken dus, aan een betere woon- en leefomgeving. Bestuur en medewerkers van de gemeente willen waar mogelijk hierin het voortouw nemen en voorwaarden scheppen om die ambitie te ondersteunen.

Vandalismemonitor

Vanaf november rapporteert de gemeente maandelijks over de vernielingen die in onze gemeente zijn aangericht. Een eerste indicatie kunnen wij nu al geven: in totaal is er dit jaar tot en met september voor een bedrag van ongeveer 25.000 euro aan gemeente-eigendommen vernield. De gemeente vraagt inwoners en organisaties actief medewerking bij de aanpak van de jeugdproblematiek. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met Dorien van IJzendoorn, beleidsmedewerker Welzijn, tel: 0223-536142. Verder vraagt de gemeente aan de inwoners om vernielingen en overlast van en door jongeren aan de politie te melden, tel: 0900-8844. Voor herstel van vernielingen aan straatmeubilair, openbare wegen en gemeentelijke eigendommen kunnen zij de Bel en herstellijn van de gemeente bellen, 0223-536100.