Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 29 OKTOBER 2007 : 8h00

Mitiska bereikt akkoord inzake inbreng in vrijwillig en voorwaardelijk bod op de aandelen Brantano door Macintosh Retail Group

Groot-Bijgaarden, 29 oktober 2007
Mitiska heeft een akkoord bereikt met Macintosh Retail Group inzake de inbreng van haar belang in een vrijwillig en voorwaardelijk bod op de aandelen Brantano. Macintosh Retail Group is een grootschalige non-food retailer, gespecialiseerd in de distributie van consumentenproducten in de marktsectoren Living, Fashion en Automotive & Telecom. Macintosh Retail Group is actief met 990 winkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een totale vloeroppervlakte van 530.000 m² en een geconsolideerde omzet in 2006 van 983,8 miljoen . De sector Fashion wordt gevormd door 451 schoenenwinkels van Scapino, Dolcis, Manfield, Invito en PRO sport in Nederland en België.
Met de winkelketens Scapino, Dolcis, Manfield, Invito en PRO sport is Macintosh Retail Group de grootste schoenenretailer van Nederland, met ruim 420 winkels en een marktaandeel van circa 13% in waarde en circa 17% in volume. In België is Macintosh Retail Group reeds in de schoenensector actief met Scapino, dat inmiddels 31 winkels heeft. Marktleider Brantano en Scapino bezitten in België gezamenlijk een marktaandeel van circa 12% in waarde en circa 14% in volume. In het Verenigd Koninkrijk is Brantano de tweede grootste schoenenretailer in de periferie met een marktaandeel van circa 1,8%. Door de samenvoeging van de schoenenretailactiviteiten van Macintosh met Brantano komt een grote Europese speler tot stand met een omzet van circa 615 miljoen .
Overwegingen bij de uitstap van Mitiska
Het traject dat Mitiska samen met Brantano heeft doorlopen illustreert goed de visie van Mitiska: "Retailbedrijven helpen groeien om hun volgende fase van ontwikkeling te bereiken, in partnership met de aandeelhouders en met het management, en tot voordeel van alle partijen." Mitiska heeft met Brantano meerdere fasen van ontwikkeling doorgemaakt. De stichters van Mitiska hebben voor het eerst in Brantano geïnvesteerd in 1990, in een 50/50 partnership met de familie Brantegem. Op dat moment bedroeg de omzet 18,6 m en waren er 20 winkels in België. In de jaren die hierop volgden werd het bedrijf verder geprofessionaliseerd en uitgebreid tot de onbetwiste nummer één in de Belgische schoenenretail. In 1997 werd een overname gerealiseerd in het Verenigd Koninkrijk. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf een beursnotering op Euronext, en groeide de daaropvolgende jaren uit tot een belangrijke multinationale schoenenretailer. De samenvoeging met de schoenenretailactiviteiten van Macintosh zou een belangrijke volgende fase in de ontwikkeling van Brantano zijn, en zou Brantano alle troeven geven om succesvol de concurrentie aan te gaan met de andere grote Europese spelers.

ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 29 OKTOBER 2007 : 8h00

Belangrijkste elementen van het bod
Vandaag maakt Macintosh Retail Group bekend een vrijwillig en voorwaardelijk openbaar bod in contanten te zullen uitbrengen op het volledige aandelenkapitaal van Brantano aan een biedprijs van 55,00 per aandeel zijnde een premie van 29,4 % op de slotkoers van 26 oktober 2007, en een premie van 29,8 % op de koers van de laatste 3 maanden voorafgaand aan 26 oktober 2007. Het bod zal worden gehandhaafd indien (1) goedgekeurd door een buitengewone algemene vergadering van Macintosh Retail Group, (2) er tenminste 85% van het aandelenkapitaal van Brantano in het bod is ingebracht en (3) de Belgische mededingingsautoriteiten de transactie goedkeuren.
Mitiska evenals de andere referentieaandeelhouders hebben zich onherroepelijk en onvoorwaardelijk verbonden hun aandelen voor de gemelde prijs van 55,00 per aandeel in het bod aan te bieden. Mitiska heeft 1.179.173 aandelen Brantano in bezit, zijnde 40,56 % van het aandelenkapitaal. Indien de overname gerealiseerd wordt, behaalt Mitiska een meerwaarde van ongeveer 17 miljoen zijnde 2,03 per Mitiska aandeel of 17 % ten opzichte van de intrinsieke waarde per 30 juni 2007.
Voor Mitiska laten de vrijgekomen middelen toe om investeringen te realiseren in nieuwe projecten. Indien het bod slaagt zal de netto cash positie van Mitiska ongeveer 30 miljoen bedragen.
Voor meer informatie over het bod verwijzen we naar de persberichten van Macintosh Retail Group en Brantano.