Provincie Utrecht ziet versnellingskansen in "Randstad Urgent"

Regio Utrecht ziet versnellingskansen in "Randstad Urgent"

29-10-2007 -

De regio Utrecht is als contractpartner voor vijf projecten goed vertegenwoordigd in het nieuwe programma "Randstad Urgent", waarover vandaag met de regering afspraken zijn gemaakt. Vijf Utrechtse bestuurders vormen de komende jaren een duo met een Kabinetsvertegenwoordiger op deze projecten. Met als doel om versneld de belangrijkste problemen die spelen in de Randstad op te pakken en op te lossen.

De provincie Utrecht, het Bestuur Regio Utrecht en de gemeente Utrecht leveren deze bestuurders en zien in de tandems met het rijk een uitgelezen kans om in een vlot tempo toekomstbestendige oplossingen aan te dragen voor de Utrechtse samenleving. Het programma "Randstad Urgent" levert hiervoor, aan de hand van de vandaag in de Ridderzaal afgesloten projectcontracten, het spoorboekje en laat zien hoe zowel in de besluitvorming als bij de uitvoering van deze projecten een versnelling wordt gerealiseerd. Het gaat daarbij om de volgende Utrechtse projecten:

* Bereikbaarheid van Utrecht als Draaischijf van Nederland

Voor verbetering van de bereikbaarheid van de regio Utrecht leggen rijk en regio Utrecht maximaal 3,1 miljard euro opzij. Gedeputeerde Ekkers (provincie Utrecht) en minister Eurlings vormen hiervoor een bestuurlijk duo. Randstad Urgent geeft aan dat de eerste korte termijnmaatregelen in december 2007 worden vastgesteld. In de zomer van 2008 zijn vervolgens de maatregelpakketten gereed voor de Ring rondom Utrecht en de Driehoek tussen de A1, A27 en A28. Door ingekorte procedures te volgen voor milieueffectrapportages kunnen in 2010 tracébesluiten genomen worden over de nieuwe infrastructuurprojecten. Rijk en regio willen zo nog tijdens deze Kabinetsperiode een start maken met de nieuwe mobiliteitsmaatregelen.

* Stimulans openbaar vervoer

Het Bestuur Regio Utrecht levert voor dit project de bestuurlijke vertegenwoordiger, in de persoon van portefeuillehouder Lubbinge. De afspraken met minister Eurlings richten zich op verbeterde aansluiting van het gebruik van de fiets en de auto op het openbaar vervoer. Ook de overstapmogelijkheden binnen het openbaar vervoer krijgen extra aandacht. Vanaf 2008 gaat hiervoor een eerste serie projecten in de regio Utrecht van start. Voorjaar 2008 is het stimuleringsbudget bekend.

* Duurzaam bouwen in de regio Utrecht

In de regio Utrecht moeten tussen 2015 en 2030 circa 65.000 woningen gebouwd worden. Voor een kwart deel moet ruimte gevonden worden in het stadsgewest Utrecht. Vier gebiedgerichte verkenningen zijn daarom onder de vlag van de NV Utrecht opgestart, waarover wethouder Bosch (gemeente Utrecht) met minister Cramer (VROM) namens de regio Utrecht nadere afspraken heeft gemaakt. Nadat in het voorjaar van 2008 een tussenbalans is verschenen over deze verkenningen worden uiterlijk eind volgend jaar bestuurlijke knopen doorgehakt. Rijk en regio zullen dan overleg voeren over de concrete uitvoering van de Utrechtse verstedelijkingsopgave, inclusief de inzet van financiële middelen.
* Inrichting polder Groot Mijdrecht Noord

Het contract bevat afspraken om te komen tot een klimaatbestendige duurzame inrichting van deze polder. Om de kans op gedeeltelijke financiering door het Rijk te vergroten, heeft gedeputeerde Binnekamp (provincie Utrecht) het "Randstad Urgent" contract ondertekend, vooruitlopend op de besluitvorming bij de provincie die in september 2008 verwacht wordt. Op dit moment onderzoekt een onafhankelijke commissie van waterdeskundigen onder leiding van oud-minister J. Remkes de eerder gedane onderzoeken naar de waterhuishouding en bodemdaling op juistheid en volledigheid. Dit onderzoek is eind 2007 afgerond.

* Groene ruggengraat open groene verbinding door Randstad

"Randstad Urgent" zet in de vorm van een gemeenschappelijk uitvoeringsplan ook bestuurlijke regie op de aanleg van een open groene verbinding door het Groene Hart. Deze zogenaamde `groene ruggengraat' omvat een open landschap waarin een verbinding wordt gelegd tussen natuur, landbouw, landschap en recreatie binnen de randvoorwaarde van een robuust en klimaatbestendig watersysteem. In 2018 moet de groene ruggengraat gerealiseerd zijn. Het bestuurlijke duo op dit project wordt gevormd door gedeputeerde Krol (provincie Utrecht) en minister Verburg. Waterbeheer, recreatie, landbouw en natuurontwikkeling gaan in dit project hand in hand.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196