Dienstenbond CNV

Nieuws

29 oktober 2007

CNV Dienstenbond:"Geen gedwongen ontslagen bij UWV"

Zoals bekend dwingt het kabinet de fusie af tussen het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) per 1 januari 2009. Door de fusie zouden 1500 banen verdwijnen, vooral door sluiting van kleinere vestigingen van CWI en UWV. CNV Dienstenbond vindt evenwel dat er geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen.

CNV Dienstenbond vindt dat werkzekerheid voor iedereen op zijn plaats is. Te meer daar UWV en CWI een nadrukkelijk sociale en maatschappelijke rol en functie hebben. Zij dienen dan ook het voorbeeld te geven als het gaat om zorg voor het personeel. Coalitiepartners CDA en PvdA hebben vorige week betoogd dat het overtollige personeel aan een nieuwe baan moet worden geholpen. 'Er mag niemand zonder werk komen te zitten', zei PvdA-Kamerlid Ton Heerts. 'Het is nogal wiedes dat we bij deze reorganisatie zorgen dat mensen van werk naar werk gaan', zei hij. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wees erop dat 'goed werkgeverschap van de overheid' hier geboden is. Bovendien heeft het personeel van UWV genoeg fusies en onzekerheden meegemaakt. Ook het feit dat het kabinet ruim de tijd neemt om de bewuste fusie te realiseren biedt dan ook voldoende ruimte om de vermindering van arbeidsplaatsen onder andere via natuurlijk verloop op te vangen. Voor UWV en CWI is het ook van belang om rust te bewaren onder haar medewerkers. Die rust kan het kabinet niet creëren door de deur op een kier te willen houden voor gedwongen ontslagen, maar door harde toezeggingen. Dat is pas sociaal en getuigt van een goed werkgeverschap.

Binnenkort gaat CNV Dienstenbond met UWV hierover praten. Naar verwachting zal dat gesprek op 9 november plaatsvinden. De bond heeft behoorlijk wat kritische vragen over (de gevolgen van) de aangekondigde fusie en wil van UWV een nadere onderbouwing horen.

Kijk ook bij Nieuws/Financiëel naar de nieuwsbrief die naar onze leden is verstuurd.