Staatsbosbeheer

vooral het verkeer maakt veel slachtoffers, 29 oktober 2007

Vijftien jaar geleden is de Werkgroep Boommarter Nederland (WBN) opgericht om de soort beter te kunnen beschermen. In deze periode is veel bereikt, met name op het gebied van kennis over de boommarter We zien echter nog steeds bedreigingen voor het voortbestaan van de boommarter in Nederland, waarvan het verkeer één van de grootste risicofactoren is.

De boommarter is een van de spectaculairste zoogdieren van Nederland. Met het formaat van een slanke kat verplaatst hij zich op acrobatische wijze hoog door de boomkruinen. Als gevolg van veranderingen in het landschap, verkeerssterfte en overbejaging is de soort de afgelopen eeuw uitgestorven in Noord-Brabant, Salland, Twente en de Achterhoek. Naar schatting komen er in Nederland nog slechts zon 350 a 400 boommarters voor.

Om de boommarters goed te laten overleven is het van groot belang om de belemmeringen voor uitwisseling van dieren tussen de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Drents-Friese Wouden op te heffen. Om precies te kunnen bepalen wat hiervoor nodig is zijn data nodig over het verplaatsingsgedrag van boommarters. Daarnaast leveren secties van doodgereden boommarters vitale informatie op over de ecologie en genetica van de boommarter; deze secties blijven voor de WBN zeer belangrijk. Tenslotte pleit de WBN voor een certificaat voor bedrijven die vellingen uitvoeren, zodat zij bomen waarin boommarters gevestigd zijn, ontzien.
Het is mogelijk om boommarters met een zender uit te rusten om hun terreingebruik te kunnen volgen, knelpunten te identificeren en ook de sturende elementen in het landschap waarlangs boommarters zich graag verplaatsen. Om beleidsmakers zo goed mogelijk te kunnen adviseren hoe versnipperde leefgebieden zo effectief mogelijk verbonden kunnen worden, is het van belang te weten hoe boommarters zich verplaatsen. Helaas zijn er steeds minder financiële middelen beschikbaar om professionals secties op ingezamelde verkeersslachtoffers te kunnen laten uitvoeren, waardoor belangrijke informatie over ecologie, genetica, verspreiding en verkeersknelpunten verloren gaat. Het WBN-bestuur richt zich continu op effectief boommarteronderzoek dat door vrijwilligers wordt uitgevoerd en de bekostiging daarvan. Het gebruik van Internet levert veel extra verspreidingsinformatie op. De aanschaf en het beheer en onderhoud van materieel zoals infrarood-gevoelige minicameras is noodzakelijk om de worpgrootte en de overlevingsfractie vast te kunnen stellen.

Ook het ministerie van LNV en terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben vandaag hun plannen voor het behoud van de boommarter toegelicht. De WBN is van mening dat het stimuleren van het boommarteronderzoek ertoe kan bijdragen de positie van de boommarter te versterken en de kwaliteit van het bos een impuls kan geven. De WBN is van mening dat de boommarter als doelsoort opgenomen zou moeten worden in de uitvoering van de robuuste verbindingen. Zoals de otter een indicator is van waterkwaliteit, zo is de boommarter dat voor boskwaliteit. Boommarterbescherming gaat in feite over zowel natuurbescherming als natuurontwikkeling. Immers, kennisuitbreiding over het gedrag en de verspreiding van boommarters komt uiteindelijk zowel de bescherming van boommarters als de ontwikkeling van en het ontsnipperen van bosgebieden ten goede.