Senternovem


Nieuws

29-10-2007 | Integraal ontwerpen: zonder faalkosten opleveren binnen budgetten en planningen

Is integraal ontwerpen dé manier om faalkosten, vertraagde oplevering en andere notoire bouwklachten uit de wereld te helpen? Tijdens een workshop eind september van het innovatienetwerk SBR over integraal ontwerpen hielden managers en ondernemers de succesfactoren van integraal ontwerpen tegen het licht. Doen, luidde de conclusie.

Het innovatienetwerk SBR organiseerde op 26 september jongstleden een workshop over integraal ontwerpen. Ruim 30 deelnemers uit alle geledingen van de bouwsector debatteerden over de nieuwe aanpak die steeds meer aanhangers telt. De scepsis waarmee sommige deelnemers aan de workshop begonnen, was aan het eind van de dag verdwenen. Integraal ontwerpen biedt teveel succesfactoren zoals geen overschrijdingen van budgetten of tijd, eigentijdse ontwerpen en tevreden klanten om het als een tijdelijke bevlieging weg te wuiven, was de eindconclusie. Het buzzword waarmee veel van deze succesfactoren worden samengevat is integraal ontwerpen, een methode waarbij samenwerking een cruciale rol speelt.

Laagst mogelijke total cost of ownership
Tim Zaal, voormalig lector Integraal Ontwerpen van de Hogeschool Utrecht, presenteerde als dagvoorzitter zijn visie op integraal ontwerpen. In tegenstelling tot veel concurrerende methoden is het principe van integraal ontwerpen volgens hem eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Alle partijen die betrokken zijn bij een bouwproject werken vanaf het eerste begin samen op basis van gelijkwaardigheid. Alle partijen moeten de wensen van de klant realiseren tegen de laagst mogelijke kosten. Bij deze kosten tellen niet alleen de investeringskosten mee, maar bijvoorbeeld ook de gebruikerskosten en de onderhoudskosten; er moet worden gestreefd naar de laagst mogelijke total cost of ownership.
Integraal ontwerpen is volgens Zaal meer dan een methode, het is een denkwijze die betrekking heeft op het hele proces van bedenken, ontwerpen, produceren, implementeren, installeren, gebruiken, onderhouden en hergebruiken van een gebouw.

Oplevering binnen budgetten en planningen
Intensief samenwerken, nadruk leggen op kwaliteit en lange termijnkosten zijn drie belangrijke succesfactoren van integraal ontwerpen. Vrijwel alle projecten die op basis van integraal ontwerpen tot stand zijn gekomen laten indrukwekkende resultaten zien: geen overschrijdingen van budgetten of tijd, eigentijdse ontwerpen en tevreden klanten. De lijst met succesvolle projecten groeit. In Utrecht werd de vernieuwing van het Spoorwegmuseum mede dankzij de inbreng van 3D Blue Print Technologies gerealiseerd tegen 20 procent minder kosten dan verwacht. Bovendien werd het project in de helft van de tijd opgeleverd. De veelgeprezen Kennedytoren in Eindhoven kwam tot stand onder begeleiding van een ontwerpteam waarin de inbreng van alle disciplines werd meegewogen. Nijhuis Bouw realiseerde in nauw overleg met partners en toekomstige bewoners in de binnenstad van Haarlem een woningbouwcomplex dat zowel qua uiterlijk, indeling, kostprijs en realisatietijd hoge ogen gooide.
Aan de hand van een case, de fictieve realisatie van een multifunctionele accommodatie in Tilburg, kregen de workshopleden de opdracht om als denkbeeldige projectpartners het project anno 2010 te evalueren. In het verslag (download, 36 kB) is de volledige lijst van succesfactoren te lezen.