Gemeente De Marne


De politie houdt extra fietscontroles
Goede verlichting goed voor eigen veiligheid én portemonnee Op maandag 22 oktober is een nieuwe landelijke campagne gestart over fietsverlichting: Val op, daar kun je mee thuiskomen'. De campagne wijst op het belang van goede fietsverlichting voor je eigen veiligheid als fietser. De politie controleert daar de komende tijd extra op. Goede verlichting zorgt ervoor dat je eerder gezien wordt door andere weggebruikers en dat je zelf alles beter ziet. Je bent als fietser zeer kwetsbaar. Als een automobilist je niet ziet en er daardoor een ongeval ontstaat, trek je als fietser vaak aan het kortste eind. Bedenk daarbij dat een ongeval met lage snelheid al grote gevolgen kan hebben. Dus zorg voor werkende fietsverlichting en goede reflectoren!

De regels
Tijdens de controles deelt de politie folders uit waarin je alle regels voor goede fietsverlichting nog eens krijgt uitgelegd. Zo moeten fietsers als het donker is altijd voor- en achterlicht voeren. Dat geldt voor fietsen in de schemering en bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij mist. De voorlamp moet wit of geel licht uitstralen en de kleur van het achterlicht moet rood zijn. De verlichting moet bovendien aan de fiets bevestigd zijn, dus niet aan een jas of tas. Tot slot mag de verlichting niet knipperen. Een knipperend ledlampje aan een jas of tas is dus dubbel fout. Ook voor de reflectie zijn wettelijke regels. Zo moet zowel achterop de fiets als op de trappers en op de zijkant van de wielen reflectie zitten. Een witte reflector aan de voorkant is niet verplicht, maar wel zo veilig!

Vrienden waarschuwen
Je kunt dit jaar tijdens de landelijke voorlichtingscampagne je vrienden waarschuwen voor een boete. Als je op de website www.fietslichtaan.nl het e-mailadres van een vriend doorgeeft, krijgt hij een telefoontje van een politieagent. Die vertelt hem dan dat het twintig euro kost als hij zonder licht gaat fietsen.

Controles
De extra controles van de politie vinden nu plaats omdat de donkere maanden weer voor de deur staan. De hele winter zal de politie daarom extra letten op fietsverlichting. Wanneer je betrapt wordt zonder voor- en/of achterlicht, krijg je een boete van ¤ 20,-. Ook het ontbreken van reflectie op de achter-kant van de fiets, op de trappers of op de wielen kost ¤ 20,-.

Verkeershandhaving Groningen
Regiopolitie Groningen, Openbaar Ministerie, provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat, Verkeer- en Vervoerberaad Groningen en 3VO werken samen aan de verbetering van de verkeersveiligheid in het project Verkeershandhaving Groningen. Regiopolitie Groningen zet extra mensen in en verhoogt het aantal controles. De kans om tegen een bekeuring op te lopen is een stuk groter dan voorheen. Het gaat niet om het geld, maar om minder doden en gewonden in het verkeer. Om de veiligheid van ons allemaal.

Meer weten?
www.politie.nl/groningen
www.verkeershandhaving.nl
www.fietslichtaan.nl