Gemeente Wageningen

Start plaatsing kunstwerk Junushoff

Na onverwachte vertragingen en intensieve voorbereidingen, beginnen volgende week maandag, 29 oktober, kunstenaar Thorbjørn Lausten en een aannemer met de eerste werkzaamheden voor het kunstwerk Wired op het voorplein van Theater Junushoff. In eerste instantie worden alleen het fundament en de verankering van het kunstwerk geplaatst. In december volgen de kolom, de spandraden en de vergulde vormen en neonbuizen. Naar verwachting wordt het kunstwerk medio december feestelijk onthuld.

De raad van Wageningen besloot op 16 december 2002 over het kunstwerk. De uitvoering en plaatsing kwam echter stil te liggen als gevolg van de verbouwingen en de discussie rond de logistiek van theater Junushoff. Toen het traject in 2006 werd opgestart, ontstond opnieuw een vertraging als gevolg van onvoorziene organisatorische ontwikkelingen en de bezwaren die tegen de vergunningverlening waren ingediend.

Het kunstwerk `Wired' bestaat uit een hoge (circa 6 meter) roestvrijstalen kolom; twee boven elkaar gespannen stalen kabels; circa 20 neonbuizen in verschillende kleuren en twee in elkaar geschoven, roestvrijstalen en deels vergulde driehoeken. De roestvrijstalen kolom staat centraal op het voorplein van Theater Junushoff. Vanaf deze kolom lopen de boven elkaar gespannen stalen kabels naar een middelpunt tussen kolom en het theater. Daar ontmoeten ze kabels die zijn bevestigd aan de gevels van het theater. De neonbuizen en driehoeken zijn bevestigd tussen de boven elkaar geplaatste kabels en `zweven' op een hoogte van circa vijf meter boven het voorplein.

Het kunstwerk is specifiek ontworpen voor het voorplein van Theater Junushoff en is zowel overdag als 's nachts zichtbaar. De schaduw van de kolom geeft overdag de tijd aan doordat hij, wanneer de zon schijnt, een schaduw werpt en afwijkende stenen in de bestrating de verschillende uren aangeven. De in elkaar geschoven driehoeken verwijzen naar de noord-zuidas en refereren aan het verstrijken en het meten van de tijd. De neonbuizen gaan automatisch aan wanneer het donker wordt en geven, doordat ze afwisselend aan en uit worden geschakeld, de exacte tijd aan. Het werk gaat op deze wijze in op de relatie licht, tijd en ruimte, een thema dat door Thorbjørn Lausten in veel van zijn werken wordt gebruikt.