Ministerie van Defensie

28-10-2007 17:00

UPDATE OPERATIE SPIN GHAR

De Operatie Spin Ghar, die afgelopen donderdag in het Zuid-Afghaanse Uruzgan is begonnen, loopt volgens verwachting. Met deze operatie wil ISAF de veiligheid en ontwikkeling in het gebied tussen Tarin Kowt en Chora vergroten. Tijdens de eerste fase van Spin Ghar zijn meerdere wapenopslagplaatsen gevonden, met onder meer mortieren, munitie, 107mm raketten, Improvised Explosive Devices (IEDâs) en toebehoren. Bij de uitvoering van diverse operaties stuiten de militairen op weerstand van de Taliban, maar niet op grote schaal. Volgens berichten van de plaatselijke bevolking verlaten Talibanstrijders, verstopt onder burkaâs, het gebied.

Operatie Spin Ghar wordt uitgevoerd onder leiding van Task Force Uruzgan, in samenspraak met gouverneur Hamdam van Uruzgan. Door ook al voorafgaand aan de inzet met hem te spreken had dit, volgens Hamdam, het gewenste effect. De bevolking kon door tijdige waarschuwingen, in gebieden waar de gevechten zijn, wegtrekken en een veiliger heenkomen zoeken bij familie, of volgens het Afghaanse gewoonterecht Pashtunwali, bij vrienden en bekenden.

Tijdens een zogenoemde Ulema, een vergadering van stamoudsten uit het Deh Rasan gebied, heeft Hamdam afgelopen vrijdag de situatie besproken. Daar gaf men aan content te zijn met de eerste uitkomsten die hebben geleid tot een toename van de rust en tevredenheid in het Chora district. In een shura onder leiding van het districthoofd liet men zich positief uit over de bescherming van de bevolking door ISAF-eenheden. In de Chora vallei zijn militairen inmiddels begonnen met de constructie van nieuwe checkpoints op andere locaties zodat de Afghaanse politie beter overzicht heeft bij het beschermen van de vallei.
De operatie verloopt volgens plan. De samenwerking tussen het Afghaanse leger, de Nederlandse Battlegroup, het Provinciaal Reconstructie Team, een kleine Canadese eenheid en de Britse reserve eenheid van RC-South heeft er toe geleid dat de tot nu toe gestelde doelen zijn behaald.
Aan Nederlandse zijde zijn er geen gewonden. Over militairen van andere nationaliteiten die aan de ISAF-operatie deelnemen worden in dit stadium van de operatie geen mededelingen gedaan.