Nederlandse Islamitische Omroep
Persbericht

Het Vizier zondag 28 oktober, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2
Herhaling op zaterdag 3 november, 10.55 uur - 11.25 uur, Nederland 2

"Het kalifaat zal gesticht worden"
Aanstaande zondag in Het Vizier van de Nederlandse Islamitische Omroep een reportage over Hizb ut Tahrir. De internationale partij zet zich al sinds 1953 in voor de terugkeer naar het kalifaat, één islamitische staat voor alle moslims. In Nederland is de partij niet verboden, maar wordt wel door de AIVD in de gaten gehouden. In Het Vizier onder andere Imran Waheed, vertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir in het Verenigd Koninkrijk, over wat de partij wil en hoe zij dat wil bereiken. Ook een reactie van imam Fawaz van de Assoennah moskee te Den Haag over de doelen en werkwijze van Hizb ut Tahrir.

Pers Radio De Horizon zaterdag 27 oktober, 19.30 - 20.10

Contact Groep Islam
Voorzitter van de Contact Groep Islam (CGI) Yahia Bouyafa stond de afgelopen tijd ongewild in de schijnwerpers. Berichten in De Telegraaf en een uitzending van het actualiteitenprogramma NOVA suggereerden onder andere dat hij betrokken zou zijn bij een radicale beweging. Bouyafa, als voorzitter van het CGI net aangesteld als officiële gesprekspartner van de overheid, stapte naar de rechter. Inmiddels is De Telegraaf gedwongen tot het plaatsen van een rectificatie. In De Horizon vertelt Yahia Bouyafa voor het eerst zijn kant van het verhaal.

Deradicalisering van de jeugd
De projecten voor integratie en tegen radicalisering van met name moslimjongeren zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse beleid. Maar niet alleen in Nederland wordt hier aandacht aan besteed. Ook in de Verenigde Staten wordt geprobeerd de islamitische jeugd op een goede manier te begeleiden. Reden voor het Nederlands Jeugdinstituut en het Amerikaanse Institute for Training and Development om de krachten te bundelen: zaterdag vertrekt een groep van diverse beroepskrachten voor twee weken naar de VS om daar ervaringen uit te wisselen. Jongerenwerker Mohammed Azahaf geeft alvast een vooruitblik op wat we van dit nieuwe project kunnen verwachten.

Palestijnse diaspora
De laatste tijd overheerst het idee dat de situatie in de Palestijnse gebieden uitzichtloos is geworden. Fatah-leider Mahmoud Abbas onderhandelt, maar heeft feitelijk weinig meer in handen waarmee hij kan onderhandelen. De Gaza-strook lijkt een soort open gevangenis. Palestijnen onderling bevechten elkaar. Toch is de situatie niet hopeloos: de Palestijnse diaspora omvat het grootste deel van de Palestijnse gemeenschap en zij zijn wel degelijk in staat om de helpende hand te bieden. Het Palestina Komitee Rotterdam organiseert aanstaande zondag een grote bijeenkomst over dit thema en legt uit wat het idee hierachter is.