NPS/VARA/VPRO

Buitenhof 28 oktober 2007
zondag 28 oktober 2007 12:05 Ned 2
maandag 29 oktober 2007 10:30 Ned 2 (Herhaling)

Deze zondag. Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat in op de vraag hoe kinderen in het basisonderwijs beter kunnen worden in taal en rekenen. En, de Belgische impasse. Een debat met Remi Vermeiren en Rudy Aernoudt. In de serie Polaristatie in de Polder, Arthur Docters van Leeuwen. Over de afzijdigheid van burgers en daarom de noodzaak tot nieuwe politieke vormen en experimenten. > Sharon Dijksma leert ons rekenen en spellen
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs gaat in op de vraag hoe kinderen in het basisonderwijs beter kunnen worden in taal en rekenen. Ook wil de staatssecretaris de komende jaren via wetgeving sneller en effectiever falende schoolbesturen kunnen ontslaan. In Buitenhof legt de staatssecretaris uit hoe het ministerie de komende jaren de wettelijke mogelijkheid gaat verruimen. Deze week speelde het ontslag van de Stichting Islamitische Scholen Helmond (SIS Helmond).

> De Belgische impasse
Is het verdriet van België de vreugde van Vlaanderen? Na de verkiezingen van 10 juni hebben onze zuiderburen nog steeds geen nieuwe regering. Door de Vlaams-Waalse tegenstellingen zijn de vooruitzichten somber. Het land lijkt bijna onbestuurbaar te worden. Is het opsplitsen van België een optie en zou dit de Vlamingen en Walen ten goede kunnen komen? Hierover een debat met Remi Vermeiren, oud KBC-topman en voorzitter van de Warande groep die voor de Vlaamse onafhankelijkheid is, en Rudy Aernoudt, econoom en oud-topambtenaar en 'advocaat van België'.

> Polarisatie in de Polder
In de serie Polarisatie in de Polder is te gast Arthur Docters van Leeuwen: over de democratie als strijdperk, de afzijdigheid van burgers en daarom de noodzaak van nieuwe politieke vormen en experimenten. Arthur Docters van Leeuwen was tot voor kort bestuursvoorzitter van de AFM en daarvoor voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Presentatie: Peter van Ingen
Columniste: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
l