agressie kleiner bij rasechte rottweiler Risico op angst en agressie kleiner bij rasechte Rottweiler 24 okt 2007

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: P077

Bij Rottweiler met stamboom minder kans op angst en agressie

Rottweiler-honden met een stamboom vertonen minder agressief gedrag of angst dan Rottweilers zonder stamboom, de zgn. look-a-likes. Hieruit blijkt het positief effect van selectie op basis van de uitslagen van een gedragstest zoals die voor de Nederlandse raszuivere Rottweilers al sinds 1 juli 2001 verplicht gebeurt. Dat melden dierwetenschappers van Wageningen Universiteit op 28 oktober tijdens het 4e HAP-congres in Ede.

Ouders van rottweilers met stamboom (van 7 jaar of jonger) hebben altijd de zgn. Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag-test (MAG-test) met gunstig gevolg doorlopen. Deze test is ontwikkeld door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland om te selecteren op overmatige angst en agressie bij rashonden. Â

Gedragsbioloog Joanne van der Borg en epidemioloog Lisette Graat van Wageningen Universiteit baseren hun onderzoeksuitkomsten op enquêtegegevens van 822 rottweilers uit de totale Nederlandse populatie van circa zevenduizend rottweilers met stamboom en even zoveel rottweilers zonder stamboom. Uit de analyse blijkt dat agressie en/of angst tegenover andere honden 10,5 % voorkomt bij raszuivere rottweilers en 14,5 % bij look-a-likes. Agressie naar vreemden komt bij 7,2 % stamboomrottweilers en bij 16,1 % niet-rasechte honden voor; angst voor vreemden (1,3 resp 3,1 %) en niet-sociale angst, zoals angst voor harde geluiden, druk verkeer of onweer, kwamen met resp. 2,9 % en 5,3 % weinig voor. In totaliteit blijkt het risico op één van deze vormen van agressie twee maal en van angst zelfs vier keer zo hoog te zijn bij look-a-likes. Opvallend is de hoge rapportage van 'najagen' (47,1 % van de totale rottweilerpopulatie), waarbij de hond, als die de kans krijgt, achter katten, vogels en ander wild aanzit.

Sinds 1993 is het, door de landelijke Regeling Agressieve Dieren, niet langer toegestaan om hondenrassen die als agressief te boek staan, te houden of te fokken. Het betreft de Pitbull terriër en Pitbull terriër look-a-likes. De American Staffordshire Terriër, de Dogo Argentino, de Fila Brasileiro en de Mastino Napoletano staan sinds 1999 op de nominatie voor opname in de 'verboden lijst'. De rottweiler kreeg, zoals de minister van LNV het formuleerde, âhet licht op oranjeâ. Voor de rottweiler, evenals de andere genoemde rassen, is toen echter bepaald dat opname op de 'verboden lijst' kan worden voorkomen indien de rottweiler zou voldoen aan de MAG-test-eisen. De nakomelingen van de rottweilers die slagen voor de test komen in aanmerking voor een stamboomcertificaat.