Ingezonden persbericht


Persbericht 16-10-07

Het lichaam voorbij: Debat over het grensgebied tussen zorg en technologie

Utrechts Debatcentrum Tumult en het Centraal Museum organiseren zondag 28 oktober een debat over het grensgebied tussen zorg en technologie. Dit debat wordt gehouden naar aanleiding van de tentoonstelling 'Extensions' van Hans Op de Beeck.

Technologie biedt vele voordelen en gemakken. Willen wij ons daaraan overleveren of schaadt het onze autonomie? Wanneer we ziek zijn, worden we naar grootschalige ziekenhuizen verbannen in de perifere zones tussen stad en land. Hier geven wij ons lot uit handen. Ons lichaam wordt getransformeerd met behulp van technologische hulpstukken tot mens-machine.

Het werk van de Vlaamse kunstenaar Hans Op de Beeck roept vragen op over technologie als vanzelfsprekend verlengstuk van ons lichaam. Tijdens het debat komen verschillende vraagstukken aan de orde, die betrekking hebben op de complexe relatie tussen mens en machine. Dit thema speelt een belangrijke rol in de recente werken van Hans Op de Beeck. Compenseert de technologie onze imperfectie? Hoe ver kan de technologische vooruitgang in de medische wetenschappen opgerekt worden? Waar blijven dan de menselijke waardigheid en zelfbeschikking?

De multidisciplinair werkende kunstenaar Hans Op de Beeck (Turnhout (B), 1969) bevraagt met zijn werk de groeiende ontkenning en manipulatie van het eigen lichaam, de veranderende omgang met informatie en het verdwijnen van afstanden.

In hoeverre dit werkelijkheid is, zal blijken uit de diverse werkervaringen van de verschillende sprekers tijdens het debat. Wat is er op technologisch gebied eigenlijk mogelijk en in hoeverre is de scheidslijn tussen de medische wereld, de privé-sfeer en de technologie nog helder in de dagelijkse praktijk? Waar liggen de grenzen?

Sprekers: Cor van der Weele, filosofe en biologe, universitair docent Wageningen Universiteit; Bon Verweij, neurochirurg UMC; André Krom, filosoof, onderzoeker bij Rathenau Instituut en werkzaam bij het Ethiek Instituut; en Amade M'charek (UvA), zij houdt zich bezig met de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie en deed o.a. onderzoek naar diversiteit in biomedische praktijken. O.l.v. Marjan Slob, filosofe.

Zondag 28 oktober, 14.30-16.00 uur, Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Toegang: gratis
Reserveren en meer informatie: www.tumultdebat.nl of 030 2332430 Zie voor meer informatie ook www.centraalmuseum.nl


- einde persbericht-