Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Naturalisbezoekers geven nieuwe beestjes naam

PERSBERICHT
Leiden
15 oktober 2007

Twee bezoekers van de tentoonstelling Kijk op collectie: ordening bij Naturalis hebben elk aan een nieuw ontdekte dierensoort een passende naam gegeven. Jan-Willem van Velzen bedacht voor een kevertje de soortnaam Gelijkpotige, Ptomaphaginus. Een anoniem visje uit het Victoriameer heet straks Driestreepzwartvlek, een idee van een andere Naturalisbezoeker. De namen worden opgenomen in de biologieboeken en de naamgevers verdienen hiermee eeuwige roem. Deze maand is hiervoor de laatste kans: tot 28 oktober wacht een onlangs ontdekte slak op een passende soortnaam.

Het kevertje uit het geslacht van de Ptomaphaginus stond in de maand juli in de vitrine. In 2001 ontdekte Naturalis-onderzoeker Menno Schilthuizen hem in de bergen van Maleisisch Borneo. Omdat de voorpoten van het mannetje en het vrouwtje bij deze keversoort even breed zijn, bedacht Jan-Willem van Velzen uit Haarlem de naam Gelijkpotige. De vinder van het kevertje, Menno Schilthuizen, koos deze naam uit ruim 200 inzendingen. De naamgever heeft een erg kenmerkende eigenschap gesignaleerd, die zich goed leent voor de officiële wetenschappelijke naam.

In de maand augustus stond een mooi visje uit de familie Cichlidae in de schijnwerpers. In 1975 werd het ontdekt in het Victoriameer. Waarschijnlijk is de soort uitgestorven omdat hij is opgegeten door de voor de visserij uitgezette nijlbaars. Martien van Oijen, conservator Vissen en onderzoeker bij de afdeling Zoölogie van Naturalis, gaat de soort beschrijven. Tussen de 118 suggesties selecteerde hij de suggestie Driestreepzwartvlek. Dit zijn precies de kenmerken waarmee de soort zich onderscheidt van bijna alle andere Victoriacichliden; de drie zwarte streepjes op het lichaam.

Normaal gesproken geven de wetenschappers die het diertje ontdekt hebben, het zelf een naam. Bij wijze van uitzondering krijgen museumbezoekers nu de kans om de naam voor een nieuwe soort te bedenken. Het is heel moeilijk om een naam te kiezen die de soort goed karakteriseert en die afwijkt van alle bestaande namen binnen het geslacht waartoe de soort behoort. Toch is het deze bezoekers van Naturalis gelukt.

Nog tot en met 28 oktober a.s. kunnen Naturalisbezoekers hun naamsuggesties voor een nieuw slakje inleveren. Dit gebeurt in de tentoonstelling Kijk op collectie: ordening bij het onderdeel Soort zoekt naam.

In het kader van de tentoonstelling is ook de collectietoren van Naturalis tijdelijk te bezoeken. Dit kan alleen nog in oktober, op vrijdag 19 en 26 oktober om 14.00 en 14.45 uur en op zondag 21 oktober om 12.00, 12.45, 13.30 en 14.15 uur. Hierna zal de toren voor onbepaalde tijd weer gesloten worden voor het publiek. Meer informatie over prijzen en reserveren >>