Gemeente Haaksbergen

Open Dag brandweer

Wel eens de weg gezocht in een ruimte die onder rook staat? Hoe blust u een brandende pan met vet? Is uw huis brandveilig? En hoe werkt een brandblusser nu eigenlijk? De Haaksbergse brandweer houdt op zaterdag 27 oktober een open dag met volop demonstraties, bezichtigingen en uitleg rondom één centraal thema: `brandveiligheid in huis'.

Op allerlei manieren komt het thema `brandveiligheid in huis' zaterdag aan de orde. Zo kunt u een interactieve test doen om er achter te komen hoe brandveilig uw eigen huis is. U kunt tijdens die dag een afspraak maken om samen met een medewerker van de brandweer uw huis op brandveiligheid te controleren. Spectaculair is de ervaring die bezoekers kunnen opdoen met het zoeken van een vluchtgang in een woning die gevuld is met kunstrook. De gasten zullen merken hoe moeilijk het is om zonder zicht ruimtes door te gaan om veilig een huis te verlaten. De brandweer geeft verder informatie over rookmelders en vluchtplannen.

Demonstraties

Gedurende de dag wordt gedemonstreerd hoe een brandende pan met vet veilig kan worden geblust en hoe dat vooral niet moet. Ook krijgen bezoekers de gelegenheid om zelf een brandblusser te gebruiken. Hoe een blusdeken moet worden gebruikt wordt uitgelegd maar ook gedemonstreerd. Natuurlijk zijn ook de brandweerauto's en het overige materieel van de brandweer te bezichtigen. Leden van de brandweer laten zien hoe slachtoffers van een verkeersongeluk uit een autowrak worden gehaald. En verder kunnen bezoekers van alles te weten komen over het werk van de brandweer. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen zodat ouders tussen de demonstraties door de diverse stands kunnen bezoeken.

De open dag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De activiteiten vinden plaats in en rondom de brandweerkazerne aan de Spanbeddestraat 4 in Haaksbergen.