Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 26 oktober 2007
Kenmerk 185

Wethouder Buyne pleit voor harde aanpak van kredietmaatschappijen die onverantwoorde leningen verstrekken.

Wethouder Buyne heeft er vandaag bij staatssecretaris Ahmed Aboutaleb voor gepleit om bij leningen die zijn verstrekt zonder voldoende kredietwaardigheidstoets, de mogelijkheid tot invordering te laten vervallen.

Op de Amsterdamse armoedeconferentie van gisteren, bleek weer dat Amsterdam grote inspanningen levert bij schuldsaneringstrajecten. Daarbij wordt regelmatig geconstateerd dat mensen onverantwoord hoge leningen krijgen en er sprake is van ernstige vormen van overkreditering. Van de 10.000 huishoudens die jaarlijks via de gemeente een schuldsaneringstraject krijgen aangeboden, is bij meer dan de helft van de gevallen sprake van overkreditering. Het gaat hierbij om huishoudens met een minimum inkomen met een gemiddelde schuld van meer dan 19.500 euro.

Wethouder Buyne ondersteunt het standpunt van de staatssecretaris dat kredietverschaffers die geen of een onvolledig kredietwaardigheidstoets hebben uitgevoerd, te maken krijgen met de regelgeving van de Autoriteit Financiële markten en een boete riskeren. Dit helpt echter de consument die mogelijk onterecht is voorgelicht weinig bij zijn plicht om de schuld af te betalen. Zij pleit er daarom voor om wettelijk vast te leggen dat bij kredieten die zonder voldoende kredietwaardigheidstoets zijn verstrekt, de mogelijkheid om tot invordering over te gaan vervalt. Volgens de wethouder kan dit een krachtig instrument vormen om het onverantwoord lenen tegen te gaan.

Wethouder Buyne pleit voor keiharde aanpak van kredietmaatschappijen die onverantwoorde leningen verstrekken. In de bijlage de brief van wethouder Buyne aan de staatssecretaris.

De brief van de staatssecretaris is te downloaden via de website van het ministerie van SZW