Senternovem


Nieuws

26-10-2007 | WoonWerk! Wegen naar functiemenging in de stad

Functiemenging is een oeroud verschijnsel dat de laatste jaren weer opgang maakt. Veel bedrijven passen tegenwoordig veel beter dan vroeger in de gemengde stad en in de nieuwe economie zoeken bedrijven de woonomgeving juist op. Ook veel bewoners verkiezen een woonomgeving waar levendigheid heerst. In opdracht van Habiforum is de publicatie 'WoonWerk! Wegen naar functiemenging in de stad' projectmatig tot stand gekomen om een trendbreuk te bereiken.

In het project hebben 50 betrokkenen hun kennis en leerervaringen uitgewisseld; een traject van anderhalf jaar onder leiding van Twynstra Gudde Adviseurs. Het was een zoektocht waarin traditionele opvattingen zijn verlaten en gezocht is naar nieuwe strategieën, processen en producten. Er zijn ontwerpen van stedelijke ontwikkelingen gemaakt vanuit inzichten van de gemengde stad. Functiemenging op zich is niet nieuw, maar de projectgroep wijst op actuele maatschappelijke ontwikkelingen die tot nieuwe kansen leiden. Verder worden de wet- en regelgeving op de nieuwe verhoudingen aangepast. Daardoor zijn er nieuwe ontwerpen mogelijk op het niveau van gebouwen, straten en wijken.

Stedelijke opgaven
Op veel plekken kan functiemenging bijdragen aan een oplossing van grote stedelijke vraagstukken van vandaag, zoals wijkvernieuwing, herstructurering van verouderde bedrijventerreinen en de ontwikkeling van duurzame werk-landschappen. Dat vraagt om een nieuwe aanpak. Oplossingen en instrumenten moeten passen bij de wensen van gebruikers en bij de typologie van specifieke gebieden. De schrijvers van WoonWerk! stellen de opgaven in verschillende delen van de stad daarom centraal. Van daaruit beoordelen zij wat functiemen-ging kan doen. De projectgroep heeft strategieën ontwikkeld voor markt, ontwerp, gebiedsontwikkeling, milieu, ruimtelijke ordening en samenleven. In het boek zijn die strategieën toegelicht waarmee functiemenging gebiedsgericht kan worden ingezet als een middel om de stad sterker te maken. Bestuurders, ontwikkelaars, ontwerpers en andere beslissers kunnen er hun voordeel mee doen zoals de waarde die functiemenging kan hebben voor de ruimtelijke, de ecologische en de sociaaleconomische kwaliteit van de stad.

Praktijk
In het boek worden ontwerpoplossingen en instrumenten besproken die in verschillende soorten van stedelijke gebieden van belang kunnen zijn. Daarmee wordt een theoretisch kader gekoppeld aan de praktijk waar bestuurders, ontwikkelaars, ontwerpers en andere beslissers mee te maken hebben. Het boek is dus niet alleen te gebruiken als basis voor onderbouwing van beleid, maar ook als inspiratiebron en als beknopte handreiking voor de uitwerking van beleid. Bijzonder zijn de studies van architectenbureaus die voor dit boek zijn gemaakt en bewerkt. Deze monden uit tot een breed spectrum van vernieuwen-de ontwerpoplossingen. Verder zijn in het boek standpunten opgenomen van vier opinieleiders in de stedelijke ontwikkeling: Mels Crouwel, René Scherpenisse, Adri Duivesteijn en Rudy Stroink. In interviews geven zij een prikkelen-de visie op functiemenging. Bestelinformatie over het boek 'WoonWerk! Wegen naar functiemenging in de stad' is te vinden op de website 'mengen in de stad'.