Provincie Groningen

Subsidie voor het Hoogeland 26 oktober 2007

Een project dat meer toeristen naar het Hoogeland trekt, een boer die een innovatief plan heeft om energie te besparen. Zomaar twee initiatieven die de komende zes jaar kans maken op subsidie (LEADER) van ruim 14 miljoen euro opgebracht door de Europese Unie, de provincie Groningen en de gemeenten op het Hoogeland. Initiatieven die een sociaal-economische impuls geven aan het Hoogeland en de leefbaarheid versterken. Maar bovenal moeten de ideeën voor dergelijke initiatieven van de inwoners zelf komen, dus 'van onderop' ontstaan.

Om de ideeën die leven onder de bevolking boven te krijgen en de projecten van de grond te krijgen, is de LEADER ActieGroep (LAG) Hoogeland opgericht.
Boeren, andere ondernemers, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties of gewoon enthousiaste burgers worden door de LAG uitgedaagd om met innovatieve ideeën te komen. Zij kunnen bellen met de secretaris van de LAG: 050 - 3164700 voor meer informatie of kijken op www.hoogeland.org.

Taken
Inwoners van de deelnemende gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum die een idee hebben om de leefbaarheid en de plattelandseconomie van het Hoogeland verder te ontwikkelen, kunnen subsidie aanvragen bij de LAG Hoogeland. De LAG Hoogeland toetst deze ingediende plannen aan de hand van het LEADER Actieplan 2007-2013.

Vervolgens stelt de groep adviezen op over de projecten. Deze worden voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, die besluiten over de projecten. De LAG Hoogeland stimuleert ook de projectontwikkeling en zorgt voor de voorlichting en publiciteit.

LEADER ActieGroep Hoogeland
In de LAG Hoogeland zitten bestuurders van de gemeenten in het Hoogeland, en mensen die deskundig zijn op het gebied van recreatie en toerisme, natuur en landschap, landbouw en welzijn. Voorzitter is Rika Pot, burgemeester van Ten Boer. De actiegroep werkt nauw samen met de Regioraad Noord-Groningen en de Stuurgroep Noord.

26 oktober 2007