VSBfonds steunt Museum De Kantfabriek met ¤ 200.000,-


HORST AAN DE MAAS, 20071026 -- Museum De Kantfabriek in Horst aan de Maas ontvangt van het VSBfonds een bijdrage van ¤ 200.000,- voor de ontwikkeling van fabriek naar museum en het behoud van de textieltraditie in de regio. Met deze nieuwste financiële ondersteuning is er in totaal nu bijna 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in het museum; naast het VSBfonds hebben ook de gemeente Horst aan de Maas (¤ 200.000), de provincie Limburg (¤ 200.000) en het Europees Economisch StimuleringsProgramma CERES, afdeling Noord- en Midden-Limburg (¤ 400.000) een bijdrage geleverd.

De regio rond Horst kent een lange traditie in de textielindustrie, en de oude kantfabriek is daar een tastbaar onderdeel van. De textielindustrie is tegenwoordig echter bijna volledig verdwenen. Het VSBfonds ziet in Museum De Kantfabriek een uniek project dat een bijdrage levert aan de draagvlakverbreding en het behoud van dit cultuurhistorische erfgoed. De uniciteit van het gebouw, de machines en de collectie kunnen de oude tradities weer een gezicht geven. Daarnaast biedt het project ontplooiingskansen voor creativiteit: kunstenaars kunnen hier hun werk tentoonstellen en er worden opleidingsmogelijkheden geboden in zowel moderne als klassieke textiele werkvormen.
Het VSBfonds baseert haar keuze in te steunen projecten ook op de levensvatbaarheid van een project: is er een gedegen bedrijfsplan dat het voortbestaan op lange termijn waarborgt. Museum De Kantfabriek is daar zeker in geslaagd. Er is een museumconcept ontwikkeld waarin de kansen, mogelijkheden en ambities zijn vertaald naar een realistische en haalbare kostenraming voor de verbouwing van het pand en de jaarlijkse exploitatie. De verwerkelijking van de plannen ziet het VSBfonds bevestigd door de participatie van de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed (BOEi) die de initiatiefnemers van Museum de Kantfabriek helpt bij het opzetten en uitwerken van het hele project. Daarnaast wordt de organisatie omringd door een uitgebreid en toegewijd kennis- en expertisenetwerk van instellingen en personen, veelal vrijwilligers.

Museum De Kantfabriek zal bezoekers een helder beeld geven van de geschiedenis van de textielindustrie in Horst en omgeving: op basis van de authentieke gebouwen, de machines en de vaste collectie van originele museumobjecten wordt een boeiende verhaallijn gecreëerd die de bezoeker langs heden en verleden voert, en zo op een speelse manier het museum laat beleven. Daarnaast biedt het museum ruimte voor bijzondere tentoonstellingen en educatieve programma's voor zowel academieleerlingen als textielhobbyisten. Ook zullen er textielhistorische producten worden aangeboden die op authentieke wijze zijn geproduceerd.
Tot enkele jaren geleden bestond Museum De Kantfabriek onder de naam `Zuid-Nederlandse Kantfabriek NV'. In 1928 opgericht en tot voor kort de enige nog werkende kantfabriek in Noord-West Europa. Door stijgende loonkosten en concurrentie uit Oost-Europa en Azië werd de productie van kant echter steeds minder rendabel en sluiting van de fabriek dreigde. In reactie daarop is er vanuit de gemeenschap in Horst een initiatief ontstaan voor een plan om het pand (een rijksmonument) en de inboedel met zeldzame machines te behouden. In samenwerking met BOEi is de oude fabriek aangekocht en de verbouwing tot museum in gang gezet.

Het VSBfonds is een organisatie die zich bij uitstek richt op dit soort initiatieven vanuit de maatschappij: ze wil bijzondere, niet-reguliere projecten een kans geven. Speerpunt hierbij is het behoud en de verbetering van een leefbare Nederlandse samenleving, met het oog op een duurzame toekomst. Door Museum De Kantfabriek te steunen, levert het VSBfonds een bijdrage aan het behoud van cultuurhistorisch erfgoed dat een belangrijke plaats in neemt in de historie en ontwikkeling van Horst en de regio.

BOEi is vanuit eenzelfde filosofie betrokken bij dit project. De doelstelling van BOEi is het behoud van industrieel erfgoed door herbestemming. Zij doet dit door het leveren van middelen of expertise, of beide. Door eigenaar te worden van de gebouwen draagt BOEi bij aan het behoud van de oude kantfabriek. En door de oude fabriek een nieuwe bestemming te geven als museum wordt ook het voortbestaan op langere termijn verzekerd.





BOEi