Provincie Noord-Holland

Datum

26-10-2007

Onderwerp

Haarlemmers denken na over haltes en tracés OV-tunnel


Woensdag 24 oktober vond de tweede werksessie plaats in het kader van de Tunnelstudie Zuidtangent Haarlem. Tijdens de druk bezochte bijeenkomst, discussieerden vervoersbedrijven, ondernemers, belangengroepen en geïnteresseerde Haarlemmers over onder andere de vraag waar in de toekomst haltes moeten komen voor een ondergrondse Zuidtangent. Op basis hiervan is in een levendige discussie gezocht naar haalbare en kansrijke tracés voor een hoogwaardige OV-verbinding, die de Haarlemse binnenstad verbindt met de regio.

Kansrijke locaties voor eventuele haltes zijn NS-station Haarlem, het centrum, het gebied 023 bij de Schipholweg en Schalkwijk. Andere locaties die zijn genoemd, waren het Houtplein, de Slachthuisbuurt, het nieuwe voetbalstadion en, in de verdere toekomst, het Delftplein. Voor de tracés zijn een aantal varianten bedacht. Eén volgens het huidige traject, maar dan ondergronds. Een ander centrumtracé zou kunnen lopen via het Houtplein. Verder is ook nagedacht over een tracé dat langs de oostkant van Haarlem zou lopen.

Haarlem en regio
Op de bijeenkomst presenteerde het projectteam het resultaat van de eerste werksessie. Een belangrijk resultaat was een regionale kaart waarop het bestaande netwerk van het regionale openbaar vervoer, waar Haarlem deel van uitmaakt, staat ingetekend. Daarbij werd voortgeborduurd op een sterke regionale positie van Haarlem. Om de bereikbaarheid van Haarlem en de regio te verbeteren, wordt gepleit voor een toekomstige lijn richting de IJmond en een directe verbinding tussen Haarlem en Schiphol/Zuidas (het kantorengebied ten zuiden van Amsterdam).

Wat zijn de effecten?
De komende periode worden varianten uitgewerkt. De tracés worden getoetst op effecten op het gebied van vervoerwaarde, economie, stedenbouwkundige impact, financiën, milieu en (bouw)overlast. Eind november worden de resultaten in een derde werksessie gepresenteerd en aangescherpt. Aan het eind van het jaar zal een advies volgen richting gemeente en provincie over de haalbaarheid van een tunnel voor de Zuidtangent.

Verloop studie
De studie loopt tot en met december 2007. Het onderzoeksrapport dat hieruit voorkomt, moet inzicht geven in de voorwaarden waaronder een tunnel gerealiseerd kan worden. Het vormt de basis voor bestuurlijke besluitvorming begin 2008 over de eventuele aanleg van een tunnel.

Meer informatie in nieuwsbrief en op internet
De resultaten van de bovenstaande bijeenkomsten zijn te lezen in de nieuwsbrief die binnenkort verschijnt. Belangstellenden kunnen zich via de website www.tunnelstudie.nl aanmelden voor deze nieuwsbrief. Op de website is ook een forum te vinden waarop iedereen kan mee discussiëren over onderwerpen die met de tunnel te maken hebben.