FNV Bondgenoten

Vakbonden: werknemers GBC Kerkrade leggen zich niet neer bij reorganisatie

De werknemers van kunststofbedrijf GBC in Kerkrade zijn niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven aan de reorganisatie die het bedrijf onlangs aankondigde. Dat bleek na een bijeenkomst die afgelopen woensdag door vakbonden FNV Bondgenoten en ABW werd georganiseerd.

"De stemming was grimmig en de werknemers reageerden vol ongeloof", zegt Luuk Brug namens de vakbonden. "Er zijn genoeg aanwijzigen die erop duiden dat de directie een spel met cijfers speelt. We zijn niet gecharmeerd van het feit dat de directie in haar klinische adviesaanvraag geen echte alternatieven heeft uitgewerkt. Wij gaan dat nu wel doen."

GBC wil 48 van de 119 werknemers in Kerkrade ontslaan. Het is voor de werknemers moeilijk te verteren dat het bedrijf een dergelijke, drastische maatregel neemt. Tot vorig jaar werden er nog stevige winsten behaald. GBC was een melkkoe van moederconcern Akko. In de eerste drie kwartalen van 2007 zijn de resultaten achtergebleven bij de verwachtingen. Maar de verwachtingen voor de komende drie maanden zijn juist goed.

Brug: "De werknemers hadden meer krediet van Akko verwacht, gezien hun inzet de afgelopen dertien jaar. Ze voelen zich door de directie in de kou gezet. Schijnbaar geldt ook bij GBC het motto dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst."
---