Stadsdeel Amsterdam-Noord

Begroting 2008: Jeugd van Amsterdam-Noord blijft topprioriteit

De belangrijkste speerpunten van het stadsdeelbestuur in de begroting voor 2008 zijn Jeugd, Werk en Zorg en Armoedebestrijding. Ook talentontwikkeling van kinderen en de openbare ruimte schoon, heel en veilig houden, vindt het bestuur belangrijk. Het dagelijks bestuur heeft de begroting aan de deelraad aangeboden.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post over de begroting: "Amsterdam-Noord zit economisch in de lift en het financieel perspectief voor 2008 is goed. Eén op de vier bewoners in Noord is een jongere en de jeugd is voor ons topprioriteit. We willen dat iedereen zijn talenten gebruikt en naar school gaat of aan het werk is. Voor kinderen gaan we door met activiteiten als Streetwise en de Kidspas. Maar jongeren die op straat overlast veroorzaken, komen onze straatcoaches tegen.

Verder zijn we druk bezig met nieuwbouw van woningen en de ontwikkeling van plannen als Overhoeks en de Buiksloterham. Tegelijkertijd bestaat er armoede en voelen te veel mensen in Noord zich sociaal geïsoleerd. We willen ons als bestuur ook inzetten voor de meest kwetsbare groep bewoners. Ik reken er verder op dat er in 2008 'Vogelaargelden' komen om in de krachtwijken in Noord nog meer te kunnen doen op het gebied van jeugd, werk, armoedebestrijding en zorg."


1/5 van de begrotingsruimte naar speerpunt jeugd

Van de begrotingsruimte van ongeveer 9,3 miljoen gaat ongeveer 20% naar het speerpunt jeugd. Deze 1,8 miljoen gaat onder meer naar de aanpak van vroegtijdige schoolverlaters en naar voorbereidingen van de verbouw en nieuwbouw van scholen tot brede scholen, bijvoorbeeld de Berkelier, de Amstelmeerschool, Elzenhagen en de Bongerd. Verder wordt in 2008 de vernieuwing van de jongerencentra Scorpio en de Rietwijker voorbereid, en is er budget beschikbaar voor activiteiten als Thuis op Straat en de uitbreiding van de verlengde schooldag.

Werk

Het bestuur richt zich ook in 2008 op het versterken van de economie, het verbreden van de werkgelegenheid en het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van bewoners. Bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen en winkelcentra zet het stadsdeel in op het creëren van meer banen - ook voor de inwoners van Noord.

Ondanks de kansen die de economische ontwikkeling biedt, lukt het veel Noordse burgers niet op eigen kracht werk te vinden. Extra maatregelen worden daarom ingezet om specifieke groepen, bijvoorbeeld oudere werkzoekenden en vrouwen, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Initiatieven voor jongeren, zoals het uitzendbureau ff werken en het verbeteren van de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt, worden voortgezet.

Noord is een zeer aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven, alleen is dat nog niet bij elk bedrijf bekend. Het stadsdeel zet zich ook de komende jaren in om nieuwe bedrijven naar Amsterdam-Noord te halen. Het aanjagen van de creatieve en culturele bedrijvigheid is een speerpunt apart, net als het aantrekken van evenementen en het ontwikkelen van het toeristisch potentieel van Amsterdam-Noord. Het loont om startende ondernemers goed te ondersteunen, zo blijkt uit de resultaten van het project Starten in Noord. Samen met Amsterdam Topstad werkt Noord aan het realiseren van een topstad voor zijn bewoners en bedrijven.

Zorg en Armoedebestrijding

Er bestaat te veel armoede in Amsterdam-Noord en te veel mensen voelen zich sociaal geïsoleerd. Het stadsdeelbestuur zet zich in om in 2008 de meest kwetsbare groepen bereiken. Laagdrempelige voorzieningen en werkwijzen waarbij hulpverleners naar de mensen toegaan, helpen individuele bewoners om hun weg te vinden in het voorzieningenaanbod, om actief te participeren in de samenleving en om de eindjes aan elkaar te knopen.

Een taak voor de komende jaren is het voorzieningenaanbod af te stemmen op de behoefte zodat kwetsbare bewoners, zoals ouderen en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking of psychiatrische problematiek, langer zelfstandig wonen. De eerste woonservicewijken in Amsterdam-Noord worden ingericht rond de Kadoelerbreek (Banne) en Het Schouw (Buikslotermeer).

Schoon, Heel en Veilig

Het bestuur gaat in 2008 samen met bewoners verder werken aan een schone buurt. Dit gebeurt onder andere door straatetiquettes op te stellen, bewoners te stimuleren misstanden te
melden, inzamelcontainers te laten adopteren en mensen aan te spreken op het eigen gedrag.

In het kader van buurtgericht werken gaat het stadsdeel vaker initiatieven vanuit de buurt ondersteunen en allianties vormen met actieve buurtbewoners. Daarnaast komt er meer aandacht voor intensievere handhaving op het dumpen van afval.

Extra aandacht is er ook voor het onderhoud van de fietspaden. Verbetering van de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor ouderen en mensen met een beperking wordt opgepakt in overleg met de werkgroep Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid.