Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (26/10)

OOSTERHOUT NB, 26 oktober 2007

Proces-verbaal vanwege geluidsoverlast

OOSTERHOUT: Een 32-jarige Oosterhouter kreeg donderdagmiddag 25 oktober proces-verbaal omdat hij geluidsoverlast veroorzaakte. Omwonende van de Van Oldebarneveltstraat hadden zich bij de politie beklaagd over de overlast en het was niet de eerste keer dat de politie in actie moest komen tegen deze veroorzaker. Bij aankomst hoorden de agenten vanuit de verte de luide muziek hen al tegemoet schallen. Toen de overtreder de politie aan zag komen, ging de volumeknop meteen omlaag. Eenmaal in de woning maakten de agenten proces-verbaal op, dit ondanks het feit dat de veroorzaker zijn excuses maakte.

Bekeuringen bij verkeerscontrole

RAAMSDONKSVEER: De politie hield donderdagmiddag 25 oktober 2007 een verkeerscontrole op de Maasdijk in Raamsdonksveer. Daarbij zijn 26 processen-verbaal opgemaakt voor verkeersovertredingen:
- 6 x niet dragen autogordel (boetebedrag 75,-)

- 1x niet handsfree bellen (boetebedrag 130,-)

- 1 x overschrijding dubbele witte streep (boetebedrag 75,-)
- 2 x aanhangwagenverlichting niet in orde (boetebedrag 75,-)
- 16x overschrijding maximum snelheid van 50 km/uur (hoogste snelheid 34 km/u)

Speerpunten waarop de politie extra toezicht houdt zijn: alcohol, snelheid, roodlicht en de draagplicht van autogordels en valhelmen. Die speerpunten zijn natuurlijk niet willekeurig gekozen. Het blijkt namelijk dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers jaarlijks nog steeds fors daalt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kwamen in 1997 nog 1.235 mensen om het leven tengevolge van een verkeersongeval. In 2006 waren dat er slechts 811.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een derde van deze daling toe te schrijven is aan groeiend gordelgebruik, minder alcoholmisbruik in het verkeer en beter snelheidsgedrag. Reden voor de politie, in het belang van verkeersveiligheid, om te blijven controleren.

Politie neemt rijbewijzen in van dronken (jonge) automobilisten

OOSTERHOUT: Door zijn opvallende rijgedrag viel een dronken automobilist door de mand. De man reed in de nacht van donderdag 25 oktober op vrijdag 26 oktober in zijn auto over de
Pasteurlaan/Strijenstraat en nam drie maal de rotonde. Vervolgens ging hij met hoge snelheid richting het centrum van Oosterhout, waarbij hij in de Sint Vincentiusstraat tegen het verkeer inreed
(eenrichtingverkeer). De agenten die dit allemaal om 03.30 uur zagen gebeuren besloten de man te controleren. De 21-jarige Oosterhouter had alcohol gedronken. Om die reden werd de jongeman gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 430 ug/l, terwijl in zijn geval (als beginnend bestuurder) 88 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is.
De agenten vorderden het rijbewijs in en maakten proces-verbaal op. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

ANDEL: Ook een 21-jarige jongeman uit Andel moest zijn rijbewijs inleveren. Hij was op vrijdag 26 oktober om 00.40 uur betrokken bij een eenzijdig verkeersongeval op de Burgemeester v/d Schansstraat in Andel. Bij het té snel nemen van een bocht verloor hij de macht over het stuur en belandde tegen de gevel van een winkelpand. Hierdoor ontstond lichte schade aan de voordeur van de winkel, waarbij een ruit sneuvelde. Er bleek alcohol in het spel, waarna hij werd gearresteerd. De ademanalyse leverde een uitslag van 390 ug/l op. Naast de invordering van het rijbewijs leverde dit de verdachte een proces-verbaal en een rijverbod van drie uur op.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al strafbaar bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Overschrijdt een beginner de grens van 350 ug/l, dan wordt het rijbewijs ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Dezelfde regels gelden overigens ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. De strenge wetgeving geldt voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer