Productschap Margarine


Home

26.10.2007

Uitstel EU-visolieregelgeving officieel gepubliceerd

Het uitstel met één jaar van de inwerkingtreding van de nieuwe Europese visolieregelgeving is officieel gepubliceerd.

Zoals aangegeven in een eerder artikel heeft de Europese Commissie signalen ontvangen dat derde landen die visolie voor humane consumptie naar de EU (willen) exporteren niet in staat zijn om vóór 31 oktober 2007 te voldoen aan de voorschriften uit bijlage III bij Verordening (EG) Nr. 853/2004 (hygiëneverordening voor dierlijke producten).

Derde landen ondervinden met name praktische moeilijkheden bij de aanpassing van de verwerkingsvoorwaarden in de visolieproducerende inrichtingen om aan die voorschriften te voldoen. Aangezien de invoer van visolie op grond van de bestaande voorschriften volgens de Commissie geen bijkomend risico voor de gezondheid van de mens oplevert en om verstoringen van het handelsverkeer te vermijden, heeft zij besloten de aanvankelijke overgangsperiode met één jaar te verlengen.

Dit betekent dat Europese levensmiddelenbedrijven nu tot en met 31 oktober 2008 visolie voor humane consumptie mogen invoeren uit inrichtingen in derde landen die daartoe vóór de inwerkingtreding van Verordening (EG) nr. 1664/2006 zijn erkend. Deze import kan geschieden met de thans nog gebruikelijke, naar behoren ingevulde en ondertekende nationale certificaten van de exporterende landen. Zulke partijen kunnen vervolgens nog tot en met 31 december 2008 in de EU worden binnengebracht, mits ze uiteraard vóór 31 oktober 2008 zijn ondertekend.

Het uitstel is vastgelegd in Verordening (EG) Nr. 1246/2007 .