Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Apeldoorn,

26 oktober 2007

Foto van springende aap wint Madagaskar fotowedstrijd

Op vrijdag 26 oktober ontving Tjerk Verhagen uit Nijmegen de prijs voor de mooiste Madagaskar foto van 2007. Hij mocht de prijs in ontvangst nemen tussen de loslopende apen in Apenheul in Apeldoorn. Verhagen heeft een fantastische geheel verzorgde reis naar het eiland Madagaskar bij Afrika gewonnen, die door Sawadee Reizen beschikbaar is gesteld.

---

Verhagen was dol enthousiast: Ik was al lang aan het sparen voor een reis naar Madagaskar. De fotowedstrijd bood daarvoor een kans! Toen mijn foto niet tot de opvallendste maandfotos behoorde, dacht ik Tjerk, zet het maar uit je hoofd. Het mailtje met de uitslag overdonderde me daarom volledig.

---

Tjerk Verhagen neemt prijs in ontvangst
Het hele jaar al krijgen het eiland Madagaskar en zijn met uitsterven bedreigde flora en fauna bijzondere aandacht in ongeveer 150 dierentuinen van Europa. In dit jaar zamelen de dierentuinen geld in om natuurbehoudprojecten in Madagaskar te ondersteunen. De natuur in Madagaskar is uniek, het eiland kent planten en diersoorten die nergens anders op de wereld voorkomen. Daarom is het van het grootste belang deze natuur mee te helpen beschermen. Tot nog toe werd meer dan
450.000 euro opgehaald.

De Nederlandse dierentuinen hebben in het campagnejaar naast fondsenwerving, ook veel tijd en energie in publiciteitcampagnes gestoken. Zo werd ook deze fotowedstrijd uitgeschreven. Er zijn honderden foto's ingestuurd en elke dierentuin heeft op eigen wijze de foto's tentoongesteld. Alleen al in Apenheul zijn ruim 170 foto's ingezonden. Op 1 oktober heeft natuurfotograaf Jan Vermeer de taak op zich genomen, om de zeven kansrijkste fotos voor de landelijke hoofdprijs te kiezen. De jury, onder andere bestaande uit vertegenwoordigers van de dierentuinen, koos met grote meerderheid voor de foto van de springende sifaka van Tjerk Verhagen. "Het is een prachtig dynamisch plaatje. Duidelijk afwijkend van de gangbare portretten. De beweging in de foto is erg mooi. Bovendien is het lastig om de vlugge sifaka's zo goed te fotograferen, en dat ook nog eens door het glas!", aldus de jury. Omdat de foto in het speciale Madagaskargebied in Apenheul is gemaakt, vond ook hier de overhandiging van de prijs plaats.

Hoe de foto van de springende sifaka eruit ziet, is te zien op www.nvddierentuinen.nl. En wie weet hoe Verhagen tijdens zijn reis door het tropische Madagaskar de bijzondere eilandbewoners nog een keer voor de lens weet te krijgen...? Hij heeft in ieder geval mooie fotos beloofd!

Einde bericht

---




Nederlandse Vereniging van Dierentuinen