KNHS


Reiningvereniging richt zich op de toekomst
24 oktober 2007

Op 4 oktober vond de eerste KNHS RV vergadering plaats onder het nieuwe bestuur. Een ruime opkomst van ruiters, paardeneigenaren en andere geïnteresseerden was aanwezig om te discussiëren over het voorgestelde beleidsplan en het afgelopen EK in Frankrijk. Tevens werd het bestuur met instemming van de leden uitgebreid met 3 bestuursleden voor o.a. sponsoring, talentontwikkeling en communicatie plus een nieuwe vertegenwoordiger van het DRHA-bestuur.

Het door het bestuur voorgestelde beleidsplan bestaat uit een aantal ambities die zich richten op de verdere topsportontwikkeling van reining in Nederland. Het gaat dan om zaken als het verder verbeteren en verbreden van de top, het technisch beleid, het ontwikkelen van talent (inclusief de jeugd) en het verkrijgen en behouden van top reining paarden voor Nederlandse ruiters. Dit moet gerealiseerd worden door een grotere, en vooral meer gestructureerde inspanning van ruiters/trainers, eigenaren, belanghebbende bedrijven, KNHS en uiteraard het bestuur zelf zodat het aantrekkelijker wordt om (meer) geld, tijd en energie te investeren in deze sport en meer resultaat te boeken. Het plan voorziet verder in een aantal doelen tot en met de Wereldruiterspelen van 2010.
Hoewel ambitieus en zeker niet eenvoudig te realiseren wist het bestuur de leden ervan te overtuigen dat het plan niet alleen noodzakelijk is maar ook dat het uitvoerbaar is.

Uitgebreid aandacht was er ook voor het EK in Mooslargue afgelopen september. Uit de intensieve uitwisseling van meningen bleek wel dat de huidige gang van zaken niet optimaal wordt gevonden. Hoewel duidelijk is geworden dat een en ander vatbaar is voor verbetering, is het feitelijk de TCR (technische commissie reining) die hierover gaat. In de TCR vergadering van 8 oktober werd dit punt nog uitgebreid aan de orde gebracht.

Goed nieuws was er van voorzitter Antoon Panhuijzen die voorstelde de contributie te verlagen van EUR 35 naar EUR 25 indien betaald voor 1 februari 2008. Dit punt werd dan ook met algemene stemmen aangenomen. Er is verder overleg geweest met de DRHA om een gecombineerd lidmaatschap op te zetten voor de DRHA en de KNHS RV waarbij de totale contributie nog verder verlaagd wordt. Dit voorstel zal nog verder uitgewerkt worden, maar staande de vergadering besloten de leden dit als agendapunt in te brengen op de komende DRHA-ledenvergadering

Om de betrokkenheid van ruiters en paardeneigenaren bij de KNHS RV te bevorderen werd tijdens de vergadering een ruitercommissie en een paardeneigenarencommissie opgericht. Deze commissies gaan overleggen over hun specifieke onderwerpen om zo de problemen aan te pakken en met gerichte oplossingen te komen. Willem Loomans en Ger Deelen boden hierop spontaan aan ieder een tafel te sponsoren voor de ruiter- en de eigenarencommissies tijdens de komende Sitecom Reining Days in Oirschot.

Ondanks de problemen van het afgelopen jaar en de soms kritische opmerkingen tijdens de vergadering, waren alle aanwezige leden het erover eens dat wil Nederland kans maken om structureel bij de top te horen en de reiningsport verder te ontwikkelen, het noodzakelijk is om vooruit te kijken en was iedereen bereid om daar aan bij te dragen.

Bron: Reiningvereniging