Politie Flevoland

Twee arrestaties in zaak bekogelen cameraploeg RTV Omroep Flevoland

Almere, 26-10-2007 o De recherche van District Zuid heeft afgelopen week twee jongens van 11 en 15 jaar uit Almere gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het bekogelen van een cameraploeg. Bij het bekogelen van de RTV ploeg raakte een cameraman gewond. Beide verdachten zijn inmiddels verhoord en heengezonden. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vorige week werd een cameraploeg bekogeld terwijl ze verslag deden van het bezoek van lokale politici aan de Stedenwijk in Almere. Uit een groep jongeren werd naar het gezelschap een steen en een ander voorwerp gegooid. De cameraman kreeg de steen in het gezicht en raakte lichtgewond. Nadat het voorval bij de politie was gemeld startten rechercheurs een onderzoek. Hierbij werd gebruik gemaakt van de beelden die de RTV ploeg had gemaakt. Daarop waren enkele jongens uit de buurt goed zichtbaar en er was te zien dat er gegooid werd. Wijk- en jeugdagenten die de beelden zagen wisten de identiteit van twee jongens te achterhalen waarna in overleg met een officier van justitie tot arrestatie werd overgegaan.

De beide verdachten hebben inmiddels een verklaring afgelegd. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat het voorval niets te maken heeft met de in Amsterdam-West belaagde media. Eén van hen verklaarde het uit stoerdoenerij te hebben gedaan. De 11-jarige verdachte kan niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar zal zich wel in een speciaal jongerentraject moeten verantwoorden. De politie Flevoland nam de zaak hoog op omdat ze het recht op vrije nieuwsgaring zeer hoog in het vaandel heeft en elke vorm van geweld strak aanpakt.