Ingezonden persbericht


Stichting Chakana en Chakana Wines brengen rode wijn uit op Nederlandse markt

PERSBERICHT

Oktober 2007

Chakana Wiphala Malbec-Syrah resultaat van bijzondere samenwerking

De Nederlandse Stichting Chakana en de gelijknamige Argentijnse wijnproducent Chakana Wines hebben de handen ineen geslagen. Gezamenlijk brengen zij de Chakana Wiphala uit: een bijzondere rode wijn, waarvan per verkochte fles één US dollar naar ontwikkelingsprojecten in Bolivia gaat. De wijn, gemaakt van malbec en syrah druiven, is vanaf 17 oktober te koop in 37 wijnhandels in Nederland en via de website http://www.goedesmaak.com/.

Stichting Chakana is een vijf jaar jonge ontwikkelingsorganisatie die zich richt op de inheemse bevolking van Bolivia: de Aymara hooglandindianen. Met gerichte projecten als de bouw van groentekassen en de aanleg van irrigatiekanalen, zorgt Stichting Chakana dat de hooglandindianen kunnen blijven overleven op hun geboortegrond in het Boliviaanse deel van het Andesgebergte. Stichting Chakana wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers, allen professionals uit politiek, ontwikkelingssector en bedrijfsleven.

Prijswinnende wijnen

Hilvert Timmer, oprichter van Stichting Chakana, stuitte eind 2006 bij toeval op de Argentijnse naamgenoot. Deze bood spontaan zijn medewerking aan en stelde voor gezamenlijk een wijn uit te brengen. Chakana Wines is een wijnproducent die zijn domein heeft op de uitlopers van de Argentijnse Andes bij Mendoza. Chakana Wines produceerde afgelopen jaren diverse prijswinnende wijnen. Zo won de Chakana Malbec Reserve 2005 een gouden medaille in de International Wine Challenge 2007.

Vruchtbare samenwerking

Net als Stichting Chakana ontleent Chakana Wines zijn naam en logo aan het eeuwenoude symbool van alle Indiaanse volken in de Andes: de chakana, die de inheemse visie op de kosmos symboliseert. De spontane samenwerking tussen de beide Chakana's leidde tot een prachtige rode wijn: de Chakana Wiphala. Deze heeft een aantrekkelijke dieprode kleur en is smaakvol met aroma's van kruiden en rijp fruit, gecombineerd met zachte tannines en een excellente afdronk.

Goede Smaak Keurmerk

Tegelijk met de wijn lanceert Stichting Chakana het weblog http://www.goedesmaak.com/. Behalve dat bezoekers op deze website de wijn per doos kunnen bestellen en deze thuis kunnen laten afleveren, is het ook een levendig platform over Goede Smaak. Bloggers die menen goede smaak te hebben leggen dit voor aan het Nederlandse publiek, dat ook zelf toonbeelden van goede én slechte smaak kan aandragen. Inzet: de Goede Smaak Award, die Chakana-ambassadeur Isolde Halllensleben op regelmatige basis weggeeft aan het beste voorbeeld van Goede Smaak.

Stichting Chakana: http://www.chakana.nl/

Chakana Wines: http://www.chakanawines.com.ar/

De Chakana Wiphala is vanaf 17 oktober te verkrijgen bij de wijnhandels die zijn aangesloten bij wijninkoopcombinatie Les Généreux, zie voor de volledige lijst http://www.lesgenereux.nl/, of via http://www.goedesmaak.com/.