PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 26 oktober 2007

PvdA-fractie Feijenoord schrijft open brief aan AD

De PvdA-fractie Feijenoord heeft een open brief geschreven aan de redactie van het Algemeen Dagblad inzake recente berichtgeving over Feijenoord. In deze brief gaat fractievoorzitter Marco van Lent in op enkele punten zoals deze in de berichtgeving de afgelopen weken naar voren gebracht zijn.

De brief, hierbij gevoegd, is ter plaatsing aan het AD aangeboden.

4b8fee.jpg

Voor de redactie:

Voor commentaar fractievoorzitter Marco van Lent,

tel. 06 - 284 08 196,

bereikbaar na 17:30u

FEIJENOORD

Geachte Redactie,

De afgelopen drie maanden heeft de deelgemeente Feijenoord viermaal uw berichtgeving gehaald, waarvan driemaal de afgelopen weken. Hoewel u natuurlijk vrij bent in de keuze van uw onderwerpen, behoort volgens mij het belichten van diverse kanten van gebeurtenissen bij goede journalistieke berichtgeving. Volgens mij heeft u in de vier gevallen die ik voor ogen heb deze plicht niet nageleefd.

De oudste berichtgeving betreft de `Dialoogdriedaagse' die in Feijenoord naar aanleiding van een motie in de deelraad georganiseerd is. In het artikel uit augustus werd suggestief geschreven dat het `geen ramadanfestival' mag heten. Het was toch mooi geweest als het AD dan ook de stoute schoenen aangetrokken had en bij deze happening was komen kijken. In drie dagen werden meer dan duizend mensen getrokken van alle bevolkingsgroepen uit onze deelgemeente. U had met eigen ogen kunnen zien er geen sprake was van werving van leden voor een geloofsgenootschap, maar van een samenzijn van mensen in gesprek met elkaar. De naburige moskee ging overigens gewoon door met de eigen activiteiten losstaand van dit evenement.

Vorige week was Wouter Bos in Feijenoord. Vele kritische vragen werden hem gesteld. Het AD schreef alleen over zijn antwoord op de vraag van de eigen journalist over Turks spreken aan de balie in onze deelgemeente. De achtergrond hiervan is dat de raad besloten heeft dat indien één van onze inwoners het Nederlands onvoldoende machtig is en de baliemedewerker de taal van die inwoner spreekt, de baliemedewerker de inwoners in die taal mag helpen. Turks is daarbij een veel voorkomende taal, maar dit gaat ook over andere talen. Hiervoor worden niet speciaal mensen aangenomen, het is geen pré tijdens de sollicitatie en iedereen moet onze inwoners in het Nederlands te woord kunnen staan. Wouter Bos reageerde op dit verhaal dat het jammer is dat het noodzakelijk is. Het krantenbericht had het over een afkeuring van Wouter Bos van deze stellingname in Feijenoord. Dat is onjuiste berichtgeving.

Afgelopen vrijdag kwam er een nieuw bericht, ditmaal over onze raadsvergadering. Mevrouw Goedegebuur was boos, omdat sommigen raadsleden zich van het Turks bedienen in de raadszaal en gedurende schorsingen van de vergadering. De stelling dat tijdens het vergaderen Turks gesproken wordt, is onjuist. Ook wordt in dat artikel het onjuiste bericht herhaald dat Bos afstand nam van het zogenoemde Turks spreken aan de balie. Laat helder zijn dat de voertaal in onze deelraad Nederlands is, en dat niemand van plan is dit te wijzigen. Bovendien is het toch eigenaardig als raadsleden, van verschillende fracties overigens, te horen krijgen dat ze zich buiten de raadsvergaderingen om van het Nederlands moeten bedienen om beter te integreren. Dat gaat verder dan verzoeken om op het Nederlands over te schakelen om mee te doen aan een gesprek. Het gaat hier over een taal die ik zelf ook niet machtig ben.

Ik heb nog niet meegemaakt dat men mijn verzoek om op het Nederlands over te schakelen negeerde. Ik heb nauwelijks meegemaakt dat ik een dergelijk verzoek moest doen. Het is volgens mij ook netter het daar niet op aan te laten komen. De onterechte berichtgeving kreeg maandag een vervolg toen burgervader Opstelten op dit artikel reageerde. Zonder zich verdiept te hebben in hetgeen daadwerkelijk in Feijenoord plaatsgevonden had. Daarbij stelde hij dat in raadsvergaderingen Nederlands gesproken moet worden. En dat is nu juist wat er gebeurd: in de raad wordt Nederlands gesproken en in het Nederlands gedebatteerd. Inmiddels is er wel een enorme luchtballon ontstaan waardoor twee op onjuiste informatie gebaseerde berichten meer dan 330 lezersreacties hebben opgeleverd.

De wijze waarop deze samenleving om moet gaan met nieuwkomers, die een ander geloof meenemen en een andere taal spreken dan wat men hier gewend is, is onderwerp van een discussie waarin ook de persoonlijke gevoelens van mensen een grote rol spelen. Het vraagt respect naar beide zijden van beide kanten. Het vraagt ook om een evenwichtige belichting van de berichten, bekeken vanuit de diverse invalshoeken die er zijn.

Marco van Lent
Fractievoorzitter PvdA Feijenoord


---- --