Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Duurzaamheidsdebat Meeting the Minds:

Greenpeace ziet geen heil in gedragscampagnes alleen. Bouwend Nederland zet in op creatief omgaan met ruimte. Amsterdam, 26 oktober 2007 - Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace en Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland debatteerden gisteravond in Amsterdam met elkaar en met het publiek over hun visie op een duurzame wereld. Tijdens dit debat, met de titel 'Meeting the minds', presenteerden zij hun ideeën waarmee zij de wereld in vijf jaar duurzamer zouden willen maken. Van Tongeren gaf daarbij aan dat zij niets ziet in alleen campagnes gericht op gedragsverandering. Brinkman wil geluidswallen aantrekkelijk maken en inzetten voor sociale functies.

Visreservaten
Van Tongeren wil met 500 miljard euro vooral investeren in energie-efficiëntie, door een versnelde overgang naar duurzame energie. Door deze overgang zullen de energie-uitgaven volgens haar dalen. 'In 2030 kunnen we hiermee jaarlijks zo'n 200 miljard euro besparen.' Geld dat Van Tongeren in wil zetten voor nieuwe investeringen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast vindt zij het van belang om te investeren in de visstand. Zij wil de Europese vissersvloot saneren en 40 procent van alle zeeën inrichten als visreservaat. Ook investeringen in het behoud van oerbossen staat op haar agenda.

Goed gejat
Volgens Van Tongeren zijn veel bestaande ideeën op duurzaamheidsgebied reeds ontwikkeld, maar worden ze niet gebruikt. Daarom moet er een GoedGejatfonds komen dat een premie verstrekt als je bestaande duurzaamheidsideeën van elders gebruikt en direct toepast. Campagnes gericht op gedragverandering hebben volgens Van Tongeren te weinig resultaat en werken te langzaam. Daarom wil zij insteken op maatregelen die alle mensen gelijk treffen en waarbij duidelijk is dat de vervuiler betaalt. Dat brengt volgens de directeur van Greenpeace wel gedragsverandering te weeg.

Geen stop op mobiliteit
Brinkman gooit het over een totaal andere boeg. In zijn betoog stond mobiliteit boven aan. Mobiliteit kunnen we volgens hem niet terugdringen. Mensen reizen met een doel. Zij gaan niet voor de lol in de auto of trein zitten. Het credo in zijn verhaal is dan ook 'Zet geen stop op mobiliteit'. Volgens Brinkman kan dat met 500 miljard euro makkelijk. Met dit bedrag liggen technisch oplossingen of organisatorisch slimmer aanpakken van mobiliteit in het verschiet. We moeten werken aan 'en' 'en'. Economie en milieu kunnen samengaan.

Dubbeldekkerweg
Om reisafstanden te verkorten denkt de voorzitter van Bouwend Nederland aan het bijelkaar brengen van een aantal functies zoals wonen, werken, recreëren, onderwijs, verzorging. Ruimte besparen kan volgens hem door wegen boven of onder elkaar te bouwen. 'Waar een wil is, is een dubbele weg. Woningen kunnen we ook over de infrastructuur heen bouwen', aldus Brinkman. Geluidswallen kunnen volgens hem aantrekkelijker worden gemaakt en een sociale functie krijgen, bijvoorbeeld voor recreatie en opslag. Verder kiest hij voor het maken van nieuwe ruimte op zee door industrie-eilanden voor het opwekken van windenergie en waterstofcentrales. 'Door de eeuwen heen hebben we 'gepolderd' en land gewonnen en daar kunnen we mee door gaan.'

Algemene informatie
Tijdens de debattenreeks Meeting the Minds staat de vraag 'Hoe besteedt u de komende vijf jaar 500 miljard euro om de wereld duurzamer te maken?' centraal. ABN AMRO organiseert in totaal vier debatten in samenwerking met FD Intelligence.

De volgende debatten vinden plaats op donderdagen 22 november 2007, 17 januari 2008 en 22 februari 2008. De bijeekomsten vinden plaats op het schip 'Ocean Diva', Piet Heinkade te Amsterdam (tussen Passengers Terminal Amsterdam en restaurant Fifteen). Het debat begint om 19.45 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur) en duurt tot 22.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via www.meetingtheminds.nl.

De volgende debatten zijn op:

Donderdag 22 november
Gerd Leers, burgemeester Maastricht versus Wiebe Draijer, managing director McKinsey & Company Benelux

Donderdag 17 januari 2008
Rein Willlems, lid van de Eerste Kamer voor het CDA en voormalig president-directeur van Shell Nederland versus Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur TNT NV

Donderdag 21 februari 2008
Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW versus Roel Pieper, hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente en managing director Favonius Ventures
- EINDE PERSBERICHT -