Den Haag, 23 oktober 2007
Afscheidssymposium Ed van Thijn
Passie voor politiek
Na 45 jaar politiek actief te zijn geweest, verliet Ed van Thijn eerder dit jaar de Eerste Kamerfractie van de PvdA. De PvdA laat dit afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom organiseert het partijbestuur op 26 oktober 2007 het afscheidssymposium 'Passie voor politiek'. Professor Dorien Pessers houdt een referaat over de passie van Van Thijn: een samenleving zonder discriminatie en vooroordelen. Vervolgens gaan Ruud Lubbers, Klaas de Vries, Ahmed Marcouch, Fleur Jurgens en Eduard Nazarski onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven met elkaar in debat. Ook Max van Weezel en Geert Mak leveren een bijdrage aan het symposium. U bent van harte welkom vanaf 14.30 uur in de Koepelkerk bij het Renaissance-hotel Amsterdam (Kattegat 1).
Op 29 mei 2007 verliet Ed van Thijn na 45 jaar de actieve Nederlandse politiek. Zijn indrukwekkende carrière begon in 1962 als gemeenteraadslid en later als fractievoorzitter in Amsterdam. Vervolgens werd hij Tweede Kamerlid, fractievoorzitter, informateur, tweemaal minister van Binnenlandse Zaken, burgemeester van Amsterdam en tenslotte was hij lid van de Eerste Kamerfactie van de PvdA.
De Partij van de Arbeid heeft veel waardering voor de wijze waarop Ed van Thijn zich heeft ingezet voor de sociaaldemocratie en de publieke zaak. Het PvdA-partijbestuur wil zijn afscheid dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op vrijdagmiddag 26 oktober 2007 is er vanaf 14.30 uur (zaal open om 14.00 uur) een afscheidssymposium onder de titel 'Passie voor politiek' in de Koepelkerk bij het Renaissance-hotel Amsterdam (Kattegat 1).
Aansluitend, vanaf ongeveer 16.30 uur, is er de gelegenheid Ed van Thijn de hand te schudden, onder het genot van een hapje en een drankje.
'Een samenleving zonder discriminatie en vooroordelen', dat is waar Ed van Thijn zich vol passie zijn hele politieke carrière voor heeft ingezet. Daarom houdt professor Dorien Pessers een referaat over dit thema:
Voorbeeld(ig?) Nederland
In de tijd dat Ed van Thijn politiek actief werd, spraken we nog van gastarbeiders. Iedereen was welkom en het woord integratie kenden we niet. Nederland was een gidsland qua tolerantie en vooruitstrevendheid. Dat lijkt nu voorbij. Sinds 11 september 2001 is de multiculturele samenleving geen verworvenheid meer. De kracht van de diversiteit lijdt onder de angst voor de teloorgang van heersende normen en waarden, van 'onze' Nederlandse cultuur. Hoe gaan we daar mee om? Hoe multicultureel mag onze samenleving zijn en hoe tolerant zijn we ten opzichte van andersdenkenden? Hoe gaan we om met die spanning tussen pluriformiteit en maatschappelijke samenhang? Hoe zorgen we ervoor dat de normen en waarden waar de sociaaldemocratie voor staat toch gegarandeerd kunnen worden? Kunnen we daar weer een gidsland in zijn (en willen we dat nog wel?)
Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid