Nieuwe katalysatoren met supramoleculaire strategieën
Promotie Scheikunde
vrijdag 26 oktober, 12.00 uur
Bij de ontwikkeling van fijn-chemicaliën (geneesmiddelen, geur- en smaakstoffen etc.) wordt vaak gebruikgemaakt van (homogene) katalysatoren. Deze katalysatoren zorgen ervoor dat uitgangsstoffen op de juiste manier met elkaar reageren en zo het gewenste product vormen. Helaas is de ontwikkeling van de juiste katalysatoren doorgaans een arbeidsintensieve en tijdrovende bezigheid. Elsbeth Goudriaan zocht naar alternatieven voor de synthese om zo binnen korte tijd veel verschillende katalysatoren te kunnen ontwikkelen. Hierbij maakte zij gebruik van supramoleculaire strategieën. Bij deze aanpak worden grote moleculen niet gevormd door het stapsgewijs opbouwen van kleinere moleculen, zoals in de klassieke synthetische chemie gedaan wordt. Er worden kleinere moleculen ontworpen die automatisch bij het zien van een bepaald ander klein molecuul samen één groter molecuul vormen. Dit principe maakt het mogelijk sneller goede katalysatoren te vervaardigen. Bijkomend voordeel is dat deze aanpak veel mogelijkheden tot variatie geeft, waardoor het eenvoudiger wordt om veel verschillende typen katalysatoren te ontwikkelen. Goudriaan evalueerde deze katalysatoren vervolgens in verschillende standaardreacties die toegepast worden binnen de industrie. De resultaten verschilden sterk per reactie en per katalysator. Voor één reactie kon een nieuwe katalysator ontwikkeld worden die eerdere katalysatoren voor dit proces overtreft in activiteit en selectiviteit (vormt minder bijprodukten).
Mw. P.E. Goudriaan: The Development of Supramolecular Ligand Libraries and their Application in Asymmetric Catalysis. Promotoren zijn prof. dr. P.W.N.M. van Leeuwen en prof. dr. J.N.H. Reek.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam