GroenLinks

Europees Parlement beperkt gebruik landbouwgif

Landbouwgif 25 oktober 2007

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw wordt aan strengere regels gebonden. Zo moet ons voedsel veiliger en het milieu beter beschermd worden. Dat besloot het Europees Parlement deze week in Straatsburg.

Op initiatief van de Groenen schaarde het Europarlement zich achter een voorstel dat bestrijdingsmiddelen verbiedt die kankerverwekkend zijn, veranderingen in het DNA kunnen veroorzaken, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden, of die het zenuwstelsel of immuunsysteem kunnen aantasten.
GroenLinks is blij met dit voorgenomen verbod, maar vindt dat de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen flink verbeterd moet worden.

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Uit recent onderzoek blijkt dat de controle op nu al geldende wetgeving ten aanzien van bestrijdingsmiddelen niet deugt. Ik stelde daarover onlangs schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Strenge normen zijn belangrijk, maar je hebt er weinig aan als de controle onvoldoende is."

Spuitvrije zones
De Groenen stelden ook voor om spuitvrije zones in te voeren, onder meer rond scholen en speelterreinen. Dit om de meest kwetsbare groepen, zoals kinderen, te beschermen. Helaas was daar geen meerderheid voor in het Europarlement. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt op deze plaatsen verboden of tot een minimum beperkt, maar blijft dus in sommige gevallen toegestaan.

Ook pleitten de Groenen voor een spuitvrije zone van minimaal 10 meter langs waterkanten. Hierdoor zouden pesticiden minder snel in drinkwater terechtkomen. Helaas was ook hiervoor geen meerderheid. Buitenweg reageert zeer verbaasd over de draai van verschillende collega-europarlementariërs. "Zo waren de sociaal-democraten een paar weken geleden nog vóór een spuitvrije zone. Vandaag stemden ze plotseling tegen. Ze zien de bufferzone als een te grote belasting voor de boeren. Terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om het verlies van land te vergoeden. Het gaat straks een hoop geld kosten om het drinkwater te zuiveren van landbouwgif."

Volgens de Nederlandse regering zou zo´n 10 meter spuitvrije zone langs waterkanten slechts tot het verlies van tientallen tot honderden hectare landbouwgrond leiden. Dit op een totaal Nederlands landbouwareaal van 2 miljoen hectare.

Voorzorgsbeginsel
GroenLinks is wel heel blij dat het Europarlement voor het voorzorgsbeginsel stemde. Dat betekent dat producenten van gewasbeschermingsmiddelen moeten bewijzen dat deze niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid of het milieu. Daarbij moet in het bijzonder rekening worden gehouden met de meest kwetsbare groepen zoals kinderen en ongeboren baby´s.

Buitenweg: "Er is brede steun van milieuorganisaties tot de belangenorganisatie van Europese koks, die pleiten voor het beperken van landbouwgif. Ik ben bovendien deze week overspoeld met e-mails van bezorgde burgers. Dat geeft wel aan dat er behoefte is aan strenge controle en regels ten aanzien van landbouwgif." Zie ook:

* dossier Landbouw, visserij en voedselveiligheid