Productschap Margarine
Home
25.10.2007
Nieuwe voedingsrichtlijnen
Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Goede Voeding van de
Gezondheidsraad vertaald naar nieuwe voedingsrichtlijnen. Deze
Richtlijnen Voedselkeuze zijn bedoeld als handvat voor consumenten en
voedingsvoorlichters. Op basis van deze vertaling is de Schijf van
Vijf van het Voedingscentrum op enkele punten aangepast, en zijn er
nieuwe aanbevolen hoeveelheden voor een groot aantal
basisvoedingsmiddelen.
Aandachtspunten in de Richtlijnen Goede Voeding zijn: het belang van
groente, fruit en volkoren producten als bron van voldoende vezels in
de voeding; vis als bron van visvetzuren; het vermijden van zoveel
mogelijk verzadigd en transvet en de beperking van de zoutinneming. De
Richtlijnen Voedselkeuze bestaan uit: aanbevolen hoeveelheden
basisvoedingsmiddelen, adviezen voor keuze binnen productgroepen,
adviezen voor keuze van niet-basisvoedingsmiddelen.
Aanpassing Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is aangepast door toevoeging van het aspect bewegen
en het vervangen van de zalmmoot door een hele vis. Het aspect bewegen
is toegevoegd door regel 2 (Niet te veel) te vervangen door Niet te
veel en Beweeg.
Aanbevolen hoeveelheden
Voor diverse productgroepen is de aanbevolen hoeveelheid veranderd, zo
ook voor de productgroep vetten en oliën, een van de vakken in de
Schijf van Vijf. De aanbeveling voor deze productgroep bedroeg eerst
20 gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen. De nieuwe aanbeveling is
45 gram voor vrouwen en 50 gram voor mannen. Opgesplitst naar de
verschillende eetmomenten luidt de aanbeveling: 35 (mannen) of 30
(vrouwen) gram smeervetten, 10 gram bereidingsvet en 5 gram olie.
Driedeling productgroepen
Onderdeel van de nieuwe Richtlijnen voedselkeuze vormen de adviezen
aan consumenten voor het maken van een goede keuze binnen
productgroepen. De driedeling bij voorkeur, middenweg en bij
uitzondering voor het opdelen van producten binnen een productgroep,
zoals reeds lange tijd door het Voedingscentrum gehanteerd, wordt
vastgehouden omdat dit recht doet aan de variatie binnen de
productgroepen en in de praktijk van de voorlichting goed blijkt te
werken.
Wel zijn voor de driedeling per productgroep nieuwe criteria opgesteld
uitgaande van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Zo
is er een extra criterium voor natrium opgenomen en een criterium voor
transvetzuren (was eerst onderdeel van het verzadigd -vetcriterium).
De nieuwe indeling voor de productgroep vetten en oliën is bij
voorkeur halvarine, vloeibare bak en braadproducten, olie; middenweg:
zachte margarine; bij uitzondering: harde margarine, hard bak en
braad-, en frituurvet, roomboter.
Een volledig overzicht van de criteria en de wijze van afleiden is te
vinden op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
of op te vragen bij Nicole Vervaet van MVO, vervaet@mvo.nl, tel.
070-3195115.