Senternovem


24-10-2007 | Nieuw certificatieschema voor Groen Label kassen

Per 24 oktober 2007 is een nieuw certificatieschema voor Groen Label kassen van kracht geworden. Op deze datum is ook de MIA\Vamil voor Groen Label kassen gewijzigd. Per 24 oktober 2007 kan alleen nog MIA\Vamil voor Groen Label kassen worden verkregen indien de Groen Label kas aan certificatieschema 8.0 voldoet. De belangrijkste wijziging ten opzichte van het certificatieschema 7.0 is dat de opdeling tussen lichte stook en zware stook is verdwenen. Een onderscheid tussen energie-intensieve en energie-extensieve teelt is hiervoor in de plaats gekomen. Er is sprake van energie-intensieve teelt, tenzij aangetoond kan worden dat het totale energieverbruik minder dan 25 m3/m2 aardgasequivalenten per jaar bedraagt.

Het minimum aantal te behalen punten voor een Groen Label kas certificaat bedraagt voor:

Energie-intensieve teelt: 115 punten

Energie-extensieve teelt: 85 punten

Het energiecertificaat, dat onderdeel uitmaakt van het certificatieschema Groen Label kas, is vernieuwd. Het nieuwe certificaat bepaalt of de teelt energie-intensief of -extensief is. Alle kassen moeten voortaan voldoen aan de eisen voor intensieve teelt met uitzondering van kassen waarin tot 25m3/m2 aardgasequivalenten per jaar worden verbruikt. Deze kassen kunnen vallen onder de criteria voor extensieve teelt. Voor alle kassen die onder criteria voor extensieve stookteelt worden gecertificeerd moet bij definitieve oplevering worden aangetoond dat het totale energieverbruik op basis van minimaal 1 jaar teelt minder is geweest dan 25m3/ m2. De tuinder dient dit aan te tonen door na 1 jaar teelt het werkelijk energiegebruik van het voorgaande jaar te laten controleren op basis van facturen en meetgegevens en de gegevens in het energiecertificaat. De opdeling in lichtestook-/ heteluchtteelt op basis van de stooklijn in januari (17 graden Celsius) komt in het certificatieschema te vervallen.

Ook berekent dit energiecertificaat het aantal punten dat wordt verkregen door toepassing van duurzame energie en het aantal punten verkregen door energiebesparing t.o.v. de referentie. Het nieuwe certificatieschema gaat veel meer uit van doelvoorschriften. Deze geven ten opzichte van middelvoorschriften meer flexibiliteit voor de ondernemers en zorgen voor een eerlijkere toedeling van keuzepunten voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energiebronnen.

De geldigheid van het Groen Label kas certificaat is drie jaar in plaats van twee. Binnen twee jaar na afgifte van het voorlopig Groen Label Kas-certificaat moet met de teelt zijn gestart.

Andere wijzigingen


* De eisen voor de emissies van warmtekrachtkoppeling en de minimale energiebesparing die door warmtekrachtkoppeling dient te worden behaald, zijn aangescherpt.

* Er gelden nieuwe basiseisen voor warmteopslag en het gebruik van hemelwater.

In het Groen Label Kas certificatieschema zijn nog vele andere technische wijzigingen en aanscherpingen ingevoerd. Het certificatieschema is te downloaden op www.groenlabelkas.nl en ligt ter inzage in de bibliotheek van het Ministerie van VROM.