PERSBERICHT ALTERRA

Nieuwe perspectieven voor het platteland van Europa

Op 25 en 26 oktober 2007 gaan Europese landbouworganisaties, particuliere landeigenaren, natuurorganisaties, overheidsinstanties en wetenschappers met elkaar in debat over de toekomst van het Europese platteland. Centraal staat de vraag hoe agrariërs, natuurbeheerders en landgoedeigenaren gezamenlijk kunnen zorgen voor enerzijds een hoge kwaliteit en zekerheid van onze voedselvoorziening, en anderzijds het onderhoud van de waardevolle landschappen en de rijke natuur in Europa. De resultaten van de bijeenkomst in Boxtel worden volgende maand in Lissabon gepresenteerd tijdens het huidige Portugese voorzitterschap van de Europese Unie. De organisatie is in handen van het European Rural Platform (REP).

Het Europese cultuurlandschap is zowel de bron van voedselproductie als van een rijke biodiversiteit en een divers landschap. Zowel een deel van de grondgebonden landbouw als het natuurbeheer dreigt echter economisch onrendabel te worden. Om het cultuurlandschap duurzaam te ontwikkelen zullen agrariërs, natuurbeschermers en landgoedeigenaren samen op zoek moeten naar nieuwe manieren om voedselproductie en natuur- en landschapsbeheer te combineren in een nieuw economisch draagvlak.

De burgers in Europa denken over het algemeen positief over de inspanningen van agrariërs, natuurorganisaties en landgoedeigenaren aan het Europese cultuurlandschap. Dit is een belangrijk landschap. Het meeste voedsel in Europa komt uit Europa en zo`n zeventig procent van onze biodiversiteit is gerelateerd aan open landschappen. Het gaat hierbij om traditionele landschappen als polders en heidegebieden, die door de eeuwen heen zijn onderhouden door boeren en landgoedbeheerders.

Europa ziet er hierdoor nog steeds aantrekkelijk uit met een waardevol en divers cultuurlandschap. Veel van die waarde is echter verbonden aan landbouwgronden die momenteel economisch niet meer rendabel zijn voor voedselproductie. Door nu die landbouwgrond een multifunctioneel landgebruik mee te geven en voedselproductie te koppelen aan de groeiende maatschappelijke vraag naar natuur en landschap, ontstaat opnieuw economisch draagvlak en werkgelegenheid. Zo wordt een duurzame ontwikkeling bevorderd voor het platteland van Europa met nieuwe kansen voor samenwerking tussen agrariërs, particuliere grondeigenaren en de natuurbescherming. Dit kan ook bijdragen aan het tot stilstand brengen van de leegloop van het platteland. En dat is weer van belang omdat natuurbeheer door het wegtrekken van boeren wel eens onbetaalbaar zou kunnen worden.

Op 25 oktober zullen de deelnemers aan het symposium discussiëren aan de hand van praktijkvoorbeelden uit diverse landen en diverse alternatieven voor de ontwikkeling van het platteland van Europa. Over de financiering daarvan heeft een voorbespreking plaats in Wageningen op 23 en 24 oktober met economen uit Europa. De rol van de regio is hierbij cruciaal. De discussie wordt gevoerd aan de hand van concrete ervaringen zoals met 'Boeren voor Natuur' op diverse locaties in Nederland, bijvoorbeeld in samenwerking met agrariërs in de gemeente Boxtel.

Op 26 november kunnen journalisten samen met mensen van landbouworganisaties en natuurorganisaties, particuliere landeigenaren en wetenschappers in de praktijk de ontwikkelingen zien tijdens een excursie langs agrarische bedrijven in Brabant. Het Rural European Platform organiseert de bijeenkomst. Het is een Europees netwerk van succesvolle innovatieprojecten in het platteland en een platform voor discussie en kennisuitwisseling voor wetenschappers, boeren, beleidsmakers, investeerders en andere belanghebbenden bij een duurzame ontwikkeling van het platteland. Vanuit Nederland zijn de provincie Noord-Brabant, de landbouworganisatie ZLTO, Alterra en de stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) actief betrokken bij de discussie over het nieuwe perspectief en ontwikkelingen voor het platteland in Europa en bij het initiatief tot oprichting van het Rural European Platform (REP) samen met een tiental organisaties uit de rest van Europa.

Aanmelden / meer informatie:
· Alterra: Liesbeth Steenhuisen, liesbeth.steenhuisen@wur.nl, 0317-477933.

U kunt voor inhoudelijke vragen contact opnemen met: · Alterra: Herbert Diemont (Herbert.diemont@wur.nl) · Provincie Noord-Brabant (EU Interreg project lifescape - your landscape): Rob Maessen (rmaessen@brabant.nl) · Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant: Geert Wilms (geertwilms@stuurgroeplib.net)

Zie ook: www.ruraleuropeanplatform.org.

Naar een nieuw perspectief voor het platteland van Europa Tijd: 25 en 26 oktober van 9:30 tot 17:30 uur
Plaats: Festivalterrein Circo Circolo, Landgoed Velder, Velderseweg 14, 5298 LE, Liempde (gemeente Boxtel).