Gemeente Winterswijk
'Wet voorkeursrecht gemeenten' voor 't Hilgelo op raadsagenda
Op donderdag 25 oktober vergadert de gemeenteraad onder meer over de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' voor het gebied rond 't Hilgelo. Daarnaast worden ook het bestemmingsplan Eelink 2006 en de Algemene Plaatselijke Verordening 2007 besproken. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.
Op 18 september jongstleden heeft het college zijn voornemen om de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' toe te passen op 33 percelen bij recreatiegebied 't Hilgelo uitgesproken. Dit besluit is gepubliceerd in de staatscourant van 19 september en geldig sinds 20 september. Van 20 september tot 8 oktober hebben belanghebbenden gelegenheid gehad het plan in te zien en zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is wel gebruik gemaakt, maar het heeft niet tot andere inzichten geleid. Vandaar dat het college van burgemeester en wethouders de raad vraagt de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' toe te passen op een aantal percelen bij recreatiegebied 't Hilgelo voor een periode van twee jaar. Het college stelt dit voor omdat de gemeente plannen wil ontwikkelen voor recreatiemogelijkheden bij 't Hilgelo. Het gaat hierbij om dag- en verblijfsrecreatie. Een aantal marktpartijen is inmiddels gevraagd mee te doen aan een selectieprocedure.
Wet voorkeursrecht gemeenten
De 'Wet voorkeursrecht gemeenten' geeft gemeenten, als de eigenaar z'n eigendom wil verkopen, de wettelijke mogelijkheid om dit eigendom te kunnen kopen. Deze aanwijzing betekent niet dat de eigenaar verplicht wordt tot verkoop van zijn eigendom. Wel is hij, als hij zelf wil verkopen, verplicht eerst de gemeente de gelegenheid te bieden tot aankoop over te gaan. Er is dan sprake van een vrijwillige verkoopsituatie. Vervolgens kan de gemeente al dan niet besluiten tot aankoop en kunnen de onderhandelingen wel of niet starten.
Waarom voorkeursrecht?
Het doel van de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' is een betere positie en regierol voor gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten planontwikkelingen beter realiseren. Goede bouwgrond is schaars. Dit heeft tot gevolg dat marktpartijen bereid zijn hoge prijzen te betalen en dat bouwlocaties vaak onderwerp van speculatie worden of al zijn. Wanneer alle grond in handen komt van marktpartijen, dan overheerst bij de planontwikkeling veelal de winst die op projecten 'dient' te worden gemaakt. Door gebruik te maken van de 'Wet voorkeursrecht gemeenten' blijft de gemeente marktpartijen een stapje voor. Het is immers de verantwoordelijkheid van de gemeente dat ruimtelijke plannen zo goed mogelijk worden gerealiseerd, waarbij de kwaliteit van het plan centraal staat.