Persbericht Museumbrand Amersfoort
Afdeling Communicatie
volgnummer: 13
datum: woensdag 24 oktober 2007, 17.15 uur
Stand van zaken rond gevolgen van Museumbrand Amersfoort
Woensdag 24 oktober 2007 is de gehele dag gewerkt aan het ontmantelen van de toren van de Elleboogkerk (Armando Museum) in Amersfoort. Op dit moment (17.15 uur) wordt gewerkt aan het losmaken en optakelen van de toren door middel van hijskranen, nadat eerder op de dag de restanten van de spits waren verwijderd. De ontmanteling van de toren wordt op woensdag afgerond, kunnen de bewoners en gebruikers van de panden aan de Havik 7 At/m C en 9 A t/m D en de Krommestraat 70 hun pand vanavond weer betreden. De bewoners van de panden aan de Breestraat 68, 70 en 72 en de Langegracht 35 (die aanvankelijk pas op 5 november konden terugkeren) kunnen vandaag weer naar hun huis.
Maandag werd het Armando Museum verwoest door een grote brand. Daarbij raakte niemand gewond, maar de schade aan de historische binnenstad is enorm. Voor de cliënten van de dagbesteding van Amerpoort (gelegen naast het Armando Museum) is een alternatieve locatie gevonden. Bewoners van enkele panden in de directe omgeving mogen hun woning nog niet betreden.
Sinds maandag is de voornaamste aandacht gericht geweest op het bestrijden van de complexe brand en de zorg voor de mensen die als gevolg van instortingsgevaar hun woning niet konden betrekken.
Breestraat
De bewoners van de panden aan de Breestraat 68, 70 en 72 en de Langegracht 35 kunnen vandaag hun woning alsnog definitief weer betrekken. Met behulp van een kapconstructie is een veilige manier gevonden om het gevaar van instortingsgevaar van muren van de kerk weg te nemen. Voor de eigenaren van Kromme Elleboogsteeg 11, 13 en 15 en de gebruikers van de garages aan de Breestraat 65 en 69 blijft gelden dat hun panden op 5 november weer in gebruik genomen kunnen worden. Aanleiding is het instortingsgevaar van muren van de kerk. De muren worden gestut.
Spits en toren
Vanochtend om 7.30 uur startten de voorbereidingen voor het wegtakelen van de toren. Om 10.50 uur begon de ontmanteling van de spits. Aan de Langegracht stonden twee hijskranen opgesteld aan weerszijde van de toren. Eén kraan hees een vuilcontainer omhoog waarin de verbrande resten van de spits konden worden gedeponeerd. Daarna bracht de andere kraan drie mannen in een bak naar de top van de spits. Daar begonnen zij vanaf de top stuk voor stuk delen van de spits los te zagen en te verwijderen. Om 14.00 uur was de hele spits ontmanteld. Na een korte pauze zijn de mannen weer omhoog gehesen om het wegtakelen van het torendeel onder de spits voor te bereiden.
Stutwerkzaamheden
Na het wegtakelen van de toren worden tot 5 november werkzaamheden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de muren van de Elleboogkerk niet kunnen instorten. Dit stutwerk gebeurt met zogenaamde 'schoren'. Dat zijn stalen balken, die in een driehoeksvorm tegen de muur worden aangebracht (loodrecht langs, dwars op en schuin tegen de muur). Aan de zijde van de Kromme Elleboogsteeg worden in elk geval 6, maar mogelijk 8 balken gebruikt die op 4 meter afstand van elkaar worden geplaatst. Aan de bovenzijde van de muren worden de balken met een klemconstructie vast gemaakt. Deze klemconstructies vervangen de dakconstructie die door de brand is vernield. Daarnaast worden ter hoogte van het kruisgewelf van de kerk met aantal dwarsbalken de zijmuren met elkaar verbonden. Deze balken komen op zo'n 15 meter hoogte en hebben een lengte van circa 16 meter.
Inzet brandweer
Op maandag kwam de eerste, automatische melding van de brand in de Elleboogkerk binnen om 13.26 uur bij de gemeenschappelijke alarmcentrale. Om 13.34 uur was de eerste wagen van de brandweer ter plaatse (dat is binnen de normtijd van 8 minuten). Inmiddels was de eerste telefonische melding (om 13.32 uur) binnen. Om 13.33 uur werd de melding 'grote brand' afgegeven. Bij de bestrijding van de brand zijn de volgende, standaardstappen gevolgd: eerst redding van mensen, daarna voorkomen van uitbreiding van de brand en daarna het blussen.
In totaal zijn zes tankautospuiten (drie uit Amersfoort en uit Leusden, Bunschoten en Soest) ingezet. Daarnaast waren autoladders uit Amersfoort en Soest, grootschalig watertransport uit Leusden, een hoogwerker uit Zeist, een commandocontainer, een ademluchtcontainer uit Woudenberg, een verbindingscommandowagen uit Bilthoven en een container voor logistieke ondersteuning paraat.
Bij de eerste bestrijding van de brand waren in totaal 62 mensen van de brandweer Amerfoort en korpsen van gemeenten uit de regio betrokken. Naast de gebruikelijke bezetting van de diverse voertuigen, vallen daar ook een officier van dienst, de hoofdofficier van dienst en de regionaal commandant van dienst onder. Voor alle eenheden (ook van de korpsen uit de regio) was om de vier uur personele vervanging gereed.
Onderzoek naar oorzaak
Het politieonderzoek naar de oorzaak van de brand is nog in volle gang.
Bewonersbijeenkomst 16.00 uur
Op woensdag 24 oktober 2007 is opnieuw een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen bij de brand, zoals bewoners van omliggende panden. Zij zijn bijgepraat over de laatste stand van zaken en vragen werden beantwoord.
De gemeente heeft voor betrokken bewoners die niet elders terecht konden, de afgelopen twee nachten opvang in een hotel geoganiseerd. De bewoners van de woningen die nog niet kunnen terugkeren naar hun huizen worden persoonlijk op de hoogte gehouden door medewerkers van de gemeente. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor alternatieve huisvesting.
Omwonenden met schade wordt geadviseerd om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij. 's Nachts en in het weekend is een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om toezicht te houden in de omgeving van de Elleboogkerk.
Publieksinformatienummer
Het speciaal geopende publieksinformatienummer voor vragen over (de gevolgen van) de brand is donderdag 25 en vrijdag 26 oktober van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar via 033-4695950. Vanaf maandag wordt dat nummer vervangen door het reguliere informatienummer van de gemeente: 033-4695740.
Gevolgen voor het verkeer
De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer in de binnenstad van Amersfoort. Een overzicht van de afsluitingen en omleidingsroutes, alsook een kaart van de verkeerssituatie, is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl. Daar is ook overige informatie te vinden over de brand en de gevolgen daarvan.
Informatie:
Voor meer informatie is het speciale telefoonnummer voor de pers nog geopend: 033-4695940. Bij dringende vragen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met Herman Wiersema, woordvoerder van de gemeente Amersfoort, 06 - 52 53 55 41. H.Wiersema@amersfoort.nl
Als bijlage zijn de gevolgen voor het verkeer opgenomen. Op verzoek is ook een kaartje van de verkeerssituatie beschikbaar.
BIJLAGE bij persbericht 13: gevolgen voor het verkeer
Rondom de Elleboogkerk zijn de Breestraat en de Langegracht tijdelijk deels afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer. Een deel van de Breestraat is naar verwachting tot 5 november afgesloten, in verband met instortingsgevaar van (delen van) de Elleboogkerk. Een deel van de Langegracht is tijdelijk afgesloten in verband met het verwijderen van de toren van de kerk. Deze weg zal daarna weer grotendeels toegankelijk zijn voor het verkeer. Onderaan deze brief staan twee omleidingsroutes beschreven.
Concreet betekent het voor:
? Toegang Breestraat
De Breestraat is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van huisnummers 68-70-72. De overige delen van de Breestraat zijn te bereiken via twee omleidingsroutes (zie hieronder).
? Toegang parkeergarage Breestraat
De gebruikelijke route naar de parkeergarage is ook afgesloten. De parkeergarage blijft wel gewoon geopend. U kunt gebruikmaken van de twee omleidingsroutes (zie hieronder).
? Bereikbaarheid Lieve Vrouwekerkhof
Het Lieve Vrouwekerkhof is voor gemotoriseerd verkeer niet via de gebruikelijke route toegankelijk. U kunt gebruikmaken van een van de twee omleidingsroutes (zie hieronder).
? Toegang Langegracht
De Langegracht is na het verwijderen van de toren van de Elleboogkerk weer grotendeels toegankelijk voor het verkeer. Met uitzondering van de momenten waarop er met groot materieel wordt gewerkt aan de kerk. In die gevallen kunt u gebruikmaken van de tweede omleidingsroute (zie hieronder).
Eerste omleidingsroute
U komt aan op 't Zand en gaat richting Breestraat, direct rechts de Langegracht op, rechtdoor de Lieve Vrouwestraat in, rechts over Lieve Vrouwekerkhof naar de Breestraat. Deze route zal af en toe niet toegankelijk zijn in verband met werkzaamheden aan de Elleboogkerk. In dat geval moet u de tweede omleidingsroute volgen.
Tweede omleidingsroute
Als u aankomt vanaf de Zuidsingel, rijdt u via Schoutensteeg, links Muurhuizen in, rechts via Kortegracht, de Langestraat oversteken naar de Langegracht, links Zwanehalssteeg in, over het Lieve Vrouwekerkhof naar de Breestraat.
De twee routes worden aangegeven via borden. U rijdt via de omleidingsroutes soms tegen het eenrichtingsverkeer in, maar de politie is hiervan op de hoogte en zal coulant zijn. De palen op de routes zijn tijdelijk omlaag gezet. Wij vragen u wel voorzichtig te rijden.
Gemeente Amersfoort