AzG: burgers in Ituri, DR Congo, slachtoffers van grof geweld
24/10/2007 14:46
Artsen Zonder Grenzen
Amsterdam, 24 oktober 2007 - De gevechten in Ituri, een district in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, zijn weliswaar afgenomen, maar de bevolking lijdt nog steeds onder grof geweld. Dat stelt Artsen zonder Grenzen in het rapport Ituri: burgers zijn de grootste slachtoffers, vandaag uitgebracht. De gevechten leiden tot hernieuwd geweld jegens de bevolking in Ituri. Vooral seksueel geweld is een chronisch probleem. Artsen zonder Grenzen pleit voor meer en betere medische zorg en opvang voor slachtoffers van verkrachting in Ituri en roept de autoriteiten op een einde te maken aan alle soorten van geweld.
Tot op vandaag komen er maandelijks tot 120 slachtoffers van seksueel geweld naar het Bon Marché ziekenhuis in Bunia, de hoofdstad van Ituri. Artsen zonder Grenzen behandelde in vier jaar tijd zo'n 7.400 slachtoffers van verkrachting. 'Het aantal slachtoffers van verkrachting dat wij in het Bon Marché ziekenhuis behandelen, blijft hoog,' aldus Bruno Jochum, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. 'In de helft van de gevallen zijn de daders mannen van gewapende groeperingen of milities. De verkrachtingen gaan veelal gepaard met vernederingen, martelingen en andersoortig geweld. Eén op elke vijf patiënten verklaart ontvoerd te zijn geweest; soms twee dagen, soms zelfs jarenlang.' De patiënten die seksueel misbruik, opsluiting en vernedering hebben ondergaan, hebben daarom grote moeite weer een normaal bestaan te leiden.
Het blijvende conflict in Congo genereert nieuwe golven van geweld: de bevolking is het slachtoffer van verkrachtingen, wreedheden, vernielingen en plunderingen. Mensen moeten onder dwang huis en haard verlaten. Begin 2007 werd 85% van de huizen in het dorp Laudjo tijdens militaire offensieven geplunderd. Bruno Jochum: 'Alle partijen beschuldigen de burgerbevolking ervan de andere partijen te steunen, waardoor de burgers het doelwit zijn van represailles en andere straffen.' Dit machtsmisbruik leidde ertoe dat tienduizenden mensen op de vlucht sloegen in de Djugu-regio in Ituri en nu in primitieve omstandigheden moeten zien te overleven.
150.000 mensen in Ituri kunnen nog steeds niet terug naar huis. De precaire staat waarin zij verkeren maakt hen zeer kwetsbaar voor uitbuiting en agressie. Zolang een veilige terugkeer voor hen niet mogelijk is, blijven ze afhankelijk van humanitaire hulp.
Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in de Democratische Republiek Congo. Artsen zonder Grenzen werkt sinds mei 2003 in het Bon Marché ziekenhuis in Bunia, de hoofdstad van het Ituri-district. Het ziekenhuisteam in Bunia bestaat uit 18 internationale medewerkers en 400 Congolese medewerkers.
http://www.artsenzondergrenzen.nl