Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Begroting 2008: overschot half miljoen euro - persbericht 075, 2007

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 19 oktober de begroting 2008 aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting 2008 heeft een positief saldo van een half miljoen euro. Ook voor de jaren daarna gaat het college uit van positieve saldi tussen de 500.000 en 200.000 euro.

Het positieve saldo van de begroting 2008 is hoger dan bij de Voorjaarsnota 2007 (juni 2007) werd verwacht. Dat komt vooral door een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds en door een hogere vergoeding van het Rijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Op dinsdag 13 november vanaf 18.00 uur behandelt de gemeenteraad de begroting 2008. In de Regiokrant van 7 november 2007 verschijnt een speciale bijlage over de begroting.

Speerpunten

De Voorjaarsnota 2007 vormde het kader voor de begroting 2008. Via deze Voorjaarsnota is in de begroting 2008, aanvullend op het beleidsprogramma 2006-2010, nieuw beleid opgenomen. Zo is er geld vrijgemaakt voor het moderniseren van het Centrum voor Kunst en Cultuur t Kielzog en voor het aanleggen van een buitenpeuterbad bij Centrum voor Sport en Vrije Tijd De Kalkwijck. Doel is om meer burgers gebruik te laten maken van deze voorzieningen. Voor het tegengaan van achterstanden bij jongeren is een bedrag van 220.000,- in de begroting opgenomen. Doel is kinderen uit risicogezinnen een beter toekomstperspectief te bieden. De beschikbare middelen worden o.a. ingezet voor opvoedingsondersteuning, gezinscoaches en zorg voor kwetsbare jonge gezinnen. Voor het sociaal wijkbeheer in Spoorstraat/Kieldiep, de gemeentelijke bijdrage aan een nieuw gasthuis voor terminale zorg en voor het Noordelijk Busmuseum, dat volgend jaar verhuist van Winschoten naar Hoogezand, is ook extra geld in de begroting opgenomen.

Daarnaast zijn er diverse andere projecten in de begroting opgenomen. Zo worden in 2008, ter bevordering van een gezonde leefstijl, diverse sport- en bewegingsactiviteiten gestimuleerd en worden sportieve en culturele evenementen georganiseerd, o.a. de Watervloot (muziek, theater en maritieme activiteiten op 7, 8 en 9 augustus), de nationale clubkampioenschappen wielrennen en de zeven kilometer van Martenshoek.

Met ingang van het schooljaar 2007-2008 is het nieuwe schoolgebouw van het Dr. Alletta Jacobscollege in gebruik genomen. Na de geplande sloop van het oude schoolgebouw wil de gemeente het gebied herontwikkelen. In 2008 investeert de gemeente in bestaande en nieuwe schoolgebouwen voor het basisonderwijs. In Foxhol, bij het multifunctioneel centrum, en in De Vosholen zijn een schoolgebouw en een gymlokaal gepland. Schoolpleinen gaan dienen voor sportactiviteiten, sanitaire voorzieningen worden gerenoveerd. De voorschoolse voorzieningen (Brede School) worden versterkt, taalachterstanden en het voortijdig schoolverlaten worden tegengegaan.

Het college werkt aan een plan van aanpak om meer mensen met een bijstandsuitkering uit te laten stromen naar werk. Op dit moment hebben 850 mensen een bijstandsuitkering. Het streven is dit aantal de komende jaren verder te laten dalen.

Op 1 januari 2008 wordt een nieuwe organisatiestructuur voor de ambtelijke organisatie ingevoerd. Doel is om de dienstverlening aan burgers en klanten verder te verbeteren en de efficiëntie van de be­ drijfsprocessen te verhogen. In de nieuwe afdeling Publiekszaken worden de front office-taken van de gemeente ondergebracht: burgerzaken, belastingen, wonen, welzijn, zorg en het bedrijvenloket.

In 2008 ontvangt de raad een nieuw Verkeers- en Vervoersplan. Hierin staan onder andere de voornemens uitgewerkt ten aanzien van spoorovergangen en tunnels. In het verlengde hiervan is een bedrag van
1.280.000,- gereserveerd voor projecten die verbandhouden met de Regiovisie Groningen-Assen. In 2008 arriveert ook een nieuw gemeentelijk Woonplan bij de raad. Daarbij wordt rekening gehouden met een evenwichtige verhouding tussen koop- en huurwoningen en met variaties in kavelgrootte. Het wijkgericht werken wordt ook in 2008 voortgezet. Doel is om bewoners een actieve rol te geven bij het beheer en de inrichting van hun leefomgeving.

Tarieven en belastingen

In de begroting is uitgegaan van een stijging van de belastingtarieven (zoals de OZB) met 1,2% ten opzichte van 2007. Voor de bepaling van de lokale lastendruk zijn ook de afvalstoffenheffing en de rioolrechten van belang. De gemeentelijke kosten van afvalinzameling en rioolbeheer worden gecompenseerd door de opbrengst uit de heffing van de betreffende tarieven. De tarieven mogen maximaal 100%-kostendekkend zijn. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vastrecht en een tarief voor de lediging van een containers. Het tarief voor het vastrecht stijgt van 140,28 naar 141,- per jaar. Het tarief van de lediging van een minicontainer van 240 liter stijgt van 6,48 naar 6,72 per aanbie­ ding. Uitgaande van 16 ledigingen per jaar stijgen de kosten voor een huishouden van 243,96 naar 248,52; een stijging van 1,9%.

Het rioolrecht verandert in de zogenoemde brede rioolheffing. Dit vloeit voort uit de Wet gemeentelijke watertaken die op 1 januari 2008 in werking treedt. Op grond van deze wet krijgt de gemeente nieuwe taken ten aanzien van de afvoer en beheersing van hemelwater en grondwater. De brede rioolheffing is bedoeld om gemeenten in staat te stellen de kosten te verhalen die gepaard gaan met zowel de bestaande (riool)taken als de nieuwe taken. Via het gemeentelijke Waterplan 2007-2010 stelt het college de raad voor de brede rioolheffing per 1 januari 2008 in te voeren. Om de investeringen als gevolg van de nieuwe taken te kunnen bekostigen wordt aan de gemeenteraad voor­ gesteld het tarief de komende jaren jaarlijks met 10,- te verhogen. Voor het jaar 2008 wordt nog een verhoging van 7,50 voorgesteld. Dit komt er op neer dat een woningeigenaar, die dit jaar 130,60 betaalt (afvoer- en aansluitrecht), in 2008 138,10 betaalt (brede rioolheffing); een stijging van 5,7%.

Uit een onderzoek naar de lokale (woon-)lasten in 2007 (het Coelo-rapport) blijkt dat onze gemeente op de 56e plaats staat, gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste gemeente. 88% Van de Nederlandse gemeenten is duurder dan onze gemeente. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer in de top drie staat van de goedkoopste gemeenten in de provincie Groningen. Het college houdt rekening met onzekere ontwikkelingen die de komende jaren een beslag op de begroting kunnen leggen, zoals de uitkeringen van het Rijk: de algemene uitkering uit het gemeentefonds of de uitkering voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB). De vermogenspositie (het spaargeld van de gemeente) van de gemeente is gezond. De gemeentelijke reserves bedragen circa 32,8 miljoen.